pondělí 28. prosince 2015

fejeton

  Bezprecedentní pokles čtenářů německých novin Die Welt, 35% u stálých abonentů a 60% v kioscích. Změnil se design novin, aby to líp odpovídalo digitálnímu věku (WeLT místo WELT), což je obvykle pouze iluze. Důležitější by byla obsahová změna, původně konzervativní noviny proměnil vydavatel Axel Springer v levicově orientované politickokorektní čtivo. A výsledek: moc se nečtou.
  Springer jmenoval novým šéfredaktorem 69letého Stefana Austa, zakladatele úspěšného Springerova televizního kanálu. Redaktoři mají posunout  interpretační morálku fakt od politické korektnosti ke korektnosti a tím rozšířit čtenářskou základnu. Při převzetí redakce nový šéfredaktor oznámil žurnalistům, že budou muset víc informovat a přizpůsobit se měnícímu  mainstreamu čtenářstva, měl na mysli odklon od vylhaného mediálního mainstreamu.
   Pravděpodobně ho redaktoři zatím moc nevyslyšeli a dál vrhají na čtenářské publikum politickokorektní nesmysly ve velkém. Jejich výplody vyvolávají utrpení z nudy.
  Politická korektnost není ideologií, ta má totiž barvu a sílu, dokáže vyvolat  v čtenáři sympatii nebo nenávist. Politická korektnost redaktorů die Weltu a jiných těchto médií prezentuje vyprázdněný obsah, místo reálných fakt, která mají sílu a náboj, kombinují ve svém psaní pár rádoby ušlechtilých symbolů, a to opakují do nekonečna. Realita nabízí nekonečné možnosti, ale pokud se redukuje do několika málo symbolů, podobá se novinový výstup morzeovce, která by chtěla popsat rodící se Venuši. Šťavnatější popis reality nabídne i vadná ideologie deníku korejské strany práce, než i třeba talentovaný žurnalista die Weltu. Jeho vidění a konsekventně způsob psaní zmírá rozdírán nejhorší možnou chorobou - nudou.
   Fejetonista Michael Pilz se nám v dnešním fejetonu snaží něco sdělit. Co? Fejeton by měl nabídnout metapohled, vytvořit novou syntézu, která by čtenáře uchopila, vzdálila ho šedi dne, měl by být vtipný, ironický, anebo třeba i antivtipný. Odkrýt nová fakta, nové vidění fakt a překvapit nás závěrem, který je nečekaný, anebo jsme ho už přestali vidět. Fejeton čteme, abychom na něj nezapomněli. Aby se nám někdy v budoucnosti vyjevil a  vsadil nás třeba  ironií do  snesitelnějšího kontextu, než který  právě prožíváme.
   Fejetonista Pilz nabízí sáhodlouhý fejeton. Pokud nás uchopí magnet slova, pak čím delší, tím lepší. Ať je ta láhev bezedná. Ale už nadpisy kapitol připomínají boží muka v pekle. Jako by je napsala přestárlá kádrovačka v ústředním výboru  politické korektnosti. A Němci jsou kovaní, stále, jako kdysi.  Nejdřív  seznam posvátných symbolů, které všichni znají: ach ten rok,  trpící satirický týdeník v Paříži, hrozná Pegida v Drážďanech a ti chudáci uprchlíci prchající z terorizovaných zemí, zapláče fejetonista.  A nikde je nepřijali s takovým odporem jako v Sasku (moc necestuje po normálních zemích). "Musím připomenout, že jsem autor (dělá dobře, to není k poznání) a část života jsem prožil v NDR. V létě jsem napsal, že všichni obyvatelé NDR jsou vlastně imigranty v Spolkové republice. Tím jsem apeloval na své bývalé spoluobčany, aby se otevřeli uprchlíkům. A oni ne a ne". (Vždycky jsem si Sasů vážil, Karel Veliký jich musel osmdesát procent  zabít, než se mu poddali a to ne úplně). Fejetonista dál ušlechtile vzdychá: "Jsem zásadový, anonymové ze Saska mi vyhrožují lidovým soudem a nadávají mi do lžipisatelů, ale já jsem tak zásadový, že se nezměním, neodvolám (zůstanu dál dobře placeným fejetonistou v die Welt)". Jaká síla dýchá z toho psaní, až k uzívání. A dopisy a urážky z Wernigerode, Eisenachu, Pirny atd. (pomalu lidové hlasování). Mnozí chudákovi fejetonistovi píší, že správní Němci žijí jen na východě jako Tatjana Festerling (je sice z Duisburgu, ale je velkou aktivistkou a organizátorkou Pegidy). Mnozí na východě chtějí postavit znovu berlínskou zeď, aby tam nemohli uprchlíci, opět pláče fejetonista. A navíc ta hrůza,  velká část Němců na východě není vůbec demokratická, nedají hlas ve volbách  vládnoucím, ale Alternativě.  Čekají tam, až kancléřka padne.
  Fejetonista rozšiřuje ušlechtilý mix: NDR nebyla antifašistickou, byla to jen lžipropaganda, podle fejetonisty bývalí nacisté tam projektovali zoologické zahrady i pancéřovou divizi Lidové armády. Neměli tam žádné imigranty, pokud tam někteří byli, nutili je pracovat (z kontextu dedukuji, že se jednalo o arabské a chilské studenty). Vypadá, že už se trochu popletl, ale informace stále nabízí.  Ušlechtilému západnímu tisku tam nadávají do lžinovin nebo Pinocchio novin, ctí politicky nekorektní politiky Björn Höckeho, Alexander Gaulanda a Armin Paul Hampela z Alternativy a imigrantům nadávají do kriminálníků a barbarů.
   Na náměstích tam řeční komu se zachce a vydává se za zachránce národa a prezentují Vladimíra Putina za vycházející slunce. V Plavně, kde před dvaceti lety začala revolta proti režimu, dnes ve velkém demonstrují a volají "my jsme Německo a přežijeme i řádění Spolkové republiky a kancléřky". Jaká hrůza se na nás valí.
   Fejetonista si na závěr připomněl i Karla Poppera a jeho Otevřenou společnost a její nepřátele. Otevřená společnost  neznamená klan ani hordu (má na mysli obyvatele východního Německa), ale je otevřená všem (i klanům z Afghanistánu a ženám otrokyním?).
    Nakonec, popravdě řečeno, fejeton až tak úplně nudný není, pokud se dešifruje.

Žádné komentáře:

Okomentovat