pátek 1. ledna 2016

kissinger

a.epochtimes.de/politik/welt/henry-kissinger-warnt-merkel-vor-zuviel-willkommenspolitik-a1295558

Kissinger varuje

  Henry Kissinger, 92letý, velký státník, Nobelova cena za dojednání míru ve vietnamské válce, otevřel Čínu světu atd. Jeho úvahy, činy a vůbec peripetie jeho života odpovídají Balzacovu povzdechnutí nad jedním Bonapartovým vojákem: "jaký osud..".
  Navzdor svému věku má  cestovní kalendář zaplněný. V listopadu  v Pekingu konferoval s čínským prezidentem  Xi Jinpingem. Může nás až mrazit hrůzou, když srovnáme státníky jeho generace: Teng Siao Pinga, Nixona,  Helmutha Schmidta, Giscard d'Estainga, Harolda Wilsona, Gorbačova s Merkelovou, Hollandem, Junckerem, Obamou a dalšími současnými politickými trpaslíky. Můžeme jenom doufat, že to není předobraz celkové degradace lidstva. 
    Stát, region nebrání své teritorium a místo toho otevře své hranice. Za posledních tisíc let nic takového nepamatuji. Merkelová musí přece vědět, že navzdor nějakým humánním aspektům existují body politické a sociální reality, které vždy platí navzdor jejím přáním. Povede to k transformaci politické a sociální struktury v zemi. Vždycky k tomu došlo, pokud se jednalo o skupiny lidí, kteří neakceptovali hodnoty západní civilizace.
   Kissinger dál říká, že islámský stát musí být nutně poražen, je velkým nebezpečím západním hodnotám. Vždycky jsem se domníval, že pokud má dojít k minimální domluvě, potřebujete mít aspoň částečně společné vize a hodnoty, to nevidím u islámského státu. Blízký východ by se měl dovést do podobného kompromisu jako byl v r. 1648 vestfálský mír.    

Žádné komentáře:

Okomentovat