středa 3. února 2016

chavismus

aaasoundcloud.com/dokumentor

Chavismus

Ve Spolkové republice. Podstatně nebezpečnější než na březích Orinoka. Tam totiž   většina populace netrpí zbabělostí, což je inherentní kvalita v Evropě - zřetelně patrná  v Německu. Čeho se bojí? Merkelové, Gabriela? Politické policie z Karlsruhe?
  Čím chatrnější je objekt našeho strachu, tím chatrnější jsme my samotní. Místo pudlů chovejme lvy, přiblížíme se jim, píše v jednom románu Saul Bellow. Raději skutečný Chavez než nevkusná chavistka z impotentní berlínské kantýny. 
   Ze slov Wolfganga Herlese v DLF (Deutschlandfunk), jinak jednoho z důležitých německých žurnalistů, v osmdesátých letech zástupce šéfredaktora v ZDF, dýchá hrůza. Kam dospěl stát, který řadu let diktuje celé Evropě? V pořadu diskutují čtyři nezávislí žurnalisté z Berlína. A nebývalá otevřenost. Ne u všech, ale v případě Wolfganga Herlese. Žurnalista několikrát akcentuje, že příkazy seshora jsou v médiích normou.
   Veřejná média - pokud se říká, že jsou placená daňovými poplatníky,  je to samozřejmě velký nesmysl, veřejná média jsou tu proto, aby sloužila občanům, aby je objektivním a neutrálním popisem reality dovedla k takovému vnímání skutečnosti, které by jim umožnilo správně se rozhodnout, vybrat správného člověka do řídící státní struktury k dlouhodobému blahu státu. Kdo je platí je zcela zástupná a nevýznamná záležitost, zbytečně akcentovaná.
   Podle Herlese se  německá média velmi rychle podřídila politickému diktátu. Moralizování a alarmismus místo kvalitní žurnalistiky,  místo osvěty a vzdělávání fotbal a krimi.  Na počátku digitálního věku obrovské mediální selhání. Žurnalista dokonce volá po zrušení hlavních veřejnoprávních televizních stanic ARD a ZDF. Posluchačům   ARD, ZDF a DLF je jasné, že se tato média řídí pokyny seshora - aplaudují politické  linii koaliční vlády. Žurnalista se domnívá, že je velmi špatné, že veřejná média se adaptují na vládní agendu, na témata, která vláda předkládá. O tématech, která jsou důležitější se nemluví, vláda má zájem, aby se jisté záležitosti vůbec nediskutovaly, v televizi se tlachá na témata moralistních symbolů.   V ZDF říká šéfredaktor: "Přátelé, musíme to tak prezentovat, aby to sloužilo Evropě a veřejnému blahobytu". Aby se to zamlouvalo Merkelové. Je to skandální, lidé ztratili k médiím důvěru.
    Claudia Zimmermannová z WDR potvrdila v holandském rádiu, že ve veřejnoprávních médiích v Německu se řídí příkazy seshora. Abychom se orientovali v imigrační politice koaliční vlády. Ve WDR musíme  informovat pozitivně o imigrační politice Merkelové, říká  Zimmermannová v diskuzi v pořadu "De Stemming" v holandském rádiu. Vzbudilo to i v Holandsku velkou pozornost. Naivní žurnalistka! Týdeník Die ZEIT, jinak se vydávající za chrám evropského liberalismu, s ní přerušil spolupráci a podobně jiná média.
   A samotná Claudia Zimmermannová po hovoru se svými nadřízenými ve WDR: "Řekla jsem nesmysl, v hovoru v holandském rádiu jsem se rychle nezorientovala a řekla jsem ty hlouposti". Zajímavé! Pokračovala však dál: "Ve WDR informujeme objektivním, nezávislým způsobem, kriticky i o imigrační politice". Politruci z WDR evidentně nejsou chavisty, urazilo by to mrtvého vůdce,  ale stalinisty.  

Žádné komentáře:

Okomentovat