středa 2. března 2016

tsipras

Bahno místo institucionální modernizace

   Řecký lid už začíná cítit, že za chybu, kterou udělal s tímto politikem a jeho stranou bude dlouho pykat. Z volebních preferencí je to již patrné, Syriza je v desetiprocentním odstupu od Nea Demokratia.
  Tsipras sdělil světu v Corriere della Sera, že Řecko ukazuje Evropě humanistickou tvář, zatímco ostatní zavírají hranice a proměňují se v xenofobní monstra. Připomněl, že v Řecku jsou ty pravé  civilizační kořeny, a už pěkně dlouho. Pokračoval dlouho dál v jemu vlastním blábolení až došel k podstatnému: společné závazky, společně čelem nesnázím.  Oli mazi – všichni dohromady uspějeme, on bude rychle transferovat na makedonskou hranici všechny ty statisíce, za pár šupů v miliardách a ostatní udělejte ostatní. Já jsem z kolébky civilizace. Musíme rozdělovat spravedlivě – samozřejmě ty statisíce lidí ostatním zemím. Finance to ne, my jsme z kolébky civilizace, a tak chceme nejvíc. Bulhaři jsou zvyklí na málo, něco navíc by poškodilo jejich psychické zdraví.
   Musíme přijmout na evropské radě rozhodnutí, které by bylo závazné pro všechny. Nesmíme připustit, že  některé země mají z EU jenom výhody a druhé země přináší  jenom oběti. Řecko neplní ani v nejmenším pravidla Schengenu, tedy velký levicový vůdce říká, že se tato pravidla musí okamžitě změnit.  Pokud prý je někdo ohrožen na životě v řeckých vodách, je to taky velký evropský problém. A s Merkelovou už ve všem souhlasí - skamarádili se.
   A Kyriakos Mitsotakis. Nový talentovaný vůdce Nea Demokratia, pokud by byly nyní volby, vedl by stát on, včera v řeckém parlamentu. Situace se vymkla z rukou, každý den je tragičtější. V ekonomii státu se nic nevylepšuje, nikam to nespěje, stále jsme v bodu nula. Příliv imigrantů s Turecka trvá řadu měsíců, ale vláda k tomu pouze pasívně přihlíží.  Tsiprasova vláda všem v Turecku poslala jasné poselství – ničemu se nebude bránit, přijít může kdokoliv.  Nejsnadnější ilegální vstup do Evropy je přes Řecko. Co  měl ministerský předseda na mysli, když říkal v parlamentu, že hranice už neexistuje? Otevřel Pandořinu skřínku. Tsipras přeceňuje Evropskou unii. Uzavření hranic (s Makedonií) se dalo již dlouho předvídat, vláda nebyla schopna zajistit přístřeší  pár tisíc uprchlíkům.  Neschopnost této vlády je příslovečná.
   Měly by se vytvořit uzavřené prostory pro imigranty, aby se poslal jasný signál do Turecka, že imigrace do Evropy není vítána. Do ochrany hranice by se měla aktivně zapojit řecká armáda. Musíme jednat co nejrozhodněji, abychom ochránili suverenitu země. Mitsotakis zaútočil v parlamentu i na ekonomickou politiku. Dospěli jsme do fatalismu, vláda předstírá,  že jedná, ale všichni víme, že hraje pouze komedii. Tsipras přeměnil parlament na chrám špatných zákonů, výkonná moc v rukou kamarádů a přátel, justice nahlodána politickými intervencemi. Tsipras přinesl bahno místo institucionální modernizace.

Žádné komentáře:

Okomentovat