pátek 9. září 2016

monroe doktrina

Zahraniční doktrína stručně 

O zahraniční doktríně USA píše s nadsázkou Charles Hurt ve washingtonských  WT. Konečně už i Obama přišel s doktrínou své zahraniční politiky: „Vzdáme se bez míru“. Následuje to po Bushově doktríně „Rozbít vše. Dáme kredit“.
Každý si ze školy pamatuje Monroeovu doktrínu, žárlivě střežící americkou sféru vlivu na západní polokouli před evropským vměšováním.
   Obvykle prezidentská zahraničně politická doktrína nekončí otazníkem. Bill Clinton přepsal všechna pravidla od zahraniční politiky až po chování v Oval Office.  Billova doktrína: „Podej mi hranolky a nechvěj se tak pusinko“  (Nejlíp nahlas arkansaským chraptivým tónem).
   Ronald Reagan měl pár doktrín, které jely docela dobře. „Mír pomocí síly“ a „Důvěřuj, ale prověřuj“, zdá se, že to dobře fungovalo a udrželo svět v kolejích a nepřátele v šachu. Hillary a Trump oficiálně s žádnou doktrínou nepřišli, ale není to už nyní jasné?
    Hilary rajzuje a dělá manželovi dobrou účetní kamkoliv přijde. Jedna z jejích doktrín má otazník na konci „V hotovosti nebo jinak?“ Další její doktríny jsou víc deklarativní „Zaplať rovnou“ a v zádech má dceru Chealse a Clintonovu nadaci.  „Vlož hotovost či jiné do zásuvky nebo do slotu“. ATM mašiny se pokrokově nainstalují v třetích zemích, co na tom, že tam vládne brutální teokracie, žena je stejně ceněná jako velbloud a mladá děvčata v tortuře všeho druhu. Na druhé straně je pravdou, že  tam ATM mašiny hotovost nepouští, ale pouze shromažďují. 
   Donald Trump oficiálně doktrínu neodkryl, ale tu mu odkrývají média, má být bílým xenofobem a určitě to bude „Amerika na prvním místě“. Jaká hrůza, Monroe se obrací v hrobě..
   Pár zbývajících měsíců se musíme smířit s Obamovou doktrínou „Vzdejme to i bez míru“.  Předpokládá to ovšem, že Obama nedeklaruje listopadové volby za neplatné, pokud vyhraje Trump. (Je podivné, že všichni od Bílého domu až po televizní noviny začínají naříkat nad ruskými pikly v amerických volbách – v posledním CNN průzkumu vede Trump nad Clintonovou. Určitě jenom náhoda.
   „Vzdejme to bez míru“ není moc hezké, ale máme to už osm let. Vyasfaltovalo to cestu budoucímu nukleárnímu Íránu a navíc jsme jim poslali miliony, aby propustili americká rukojmí. Dobré? Šlo o největší finanční injekci teroristům v historii. 
  „Vzdejme to bez míru“, dláždí cestu pašování lidí a znásilňování dětí na cestě k jižní hranici USA, tato doktrína otvírá dveře desetitisícům ilegálů.
  „Vzdejme to bez míru“, proč by pak neměly íránské lodi ohrožovat americká vojenská plavidla? Proč by neměl filipínský prezident považovat veřejně Obamu za syna k... A proč by ho Číňané neměli ponížit při přistání na letišti v Číně?
   „Na prvním místě Amerika“, než bude pozdě. Ale konečně i „Hotovost nebo něco jiného“ by lepší.   

Žádné komentáře:

Okomentovat