neděle 11. září 2016

paris usa trump

Někoho neobyčejného

Nejen v apalačském Kentucky, ale i v Evropě je potřeba někdo mimořádný. A evropští politruci všech barev se mimořádného bojí jako čert kříže. Jsou rozplizlí s ubohou rétorikou, která jako by pocházela z jednoho pera.
Vůdci nula, kteří se skrývají za anonymní fasádou Evropské unie: to mají v kompetenci oni, to zas jiní, to jsme kompetenčně předali a oni nám ještě nedodali...
   Z Donalda Trumpa se politruci všech evropskounijních zemí plus jejich média snaží udělat barbara. Musí samozřejmě sázet na to, že objekt jejich propagandy nesleduje záznamy Trumpových projevů během volební kampaně. Magnát je velký rétor a dokáže zapůsobit argumentací i emoční účastí, jak bylo vidět v jeho vystoupení v černošském chrámu v Detroitu. V chrámu nesvedly posluchače emoce, ale racionální argumentace v ekonomické oblasti. Trumpův ekonomický program, regrese od nesmyslné libertinistické globalizace a tyranie nadnárodních anonymních finančních institucí, zpět k národní zodpovědnosti, k tradičně chápaným a minulostí prověřeným ekonomickým pravidlům. Spolupráce a zodpovědnost v zahraniční politice. Ne americký diktát a evropskounijní rozplizlost, ale spolupráce s Ruskem atd. Substance jeho programu je černou můrou pro americký i evropskounijní establishement. Normální fungování věcí ohrožuje jejich mafiózní podstatu vládnutí. Totalitárním způsobem ovládnout celou společnost a amputovat možnost kritického vidění vůbec. Deformovat chápání základních norem a pojmů do té míry, že minimální kritičnost k systému a jiné chápání norem se považuje za psychickou poruchu.
    Reportáž Rogera Cohena z Kentucky na jeho blogu v NYT působí na Evropana jako návrat do mládí,  k románům velkých. Smysl má práce, tvorba, vůle a individualita. A nejspíš pozítří, začne naše soukromé dobrodružství zvané život. Trump se sám nepočítá mezi velké, ale pokud strhne masku velkému zlu rozplizlosti a lži, která se vydává za korektní, stane se velkým.
    Voliči v Kentucky velmi dobře ví, že kandidát je nebezpečný, ale zoufale touží po změně.   Paris, ne v Evropě, ale v Kentucky – Bill Bisset, prezident Kentucky Coal Association říká, že Obamu zajímá víc Paříž ve Francii než v Kentucky. Kolem dokola, píše Cohen, všichni sdílí tento názor. Malé městě velkého jména, kolem se to vlní zelení a ohradami plných koňů. Kšeft Cindy Hedges na hlavní třídě, otvírací hodiny: „Jsem-li zde, jsem zde. Nejsem-li zde, pak nejsem zde“.
   Lidé v této zvláštní Paříži jsou přímočaří a rádi s vámi promluví. Cindy je upovídaná žena, která říká, že nikdy nepotkala cizince. Poslední dobou je její laskavost vystavena velkým zkouškám. Byznys  přestává fungovat. Manžel ztratil práci po kolapsu černého průmyslu. Manželská dvojice musí sahat hluboko do úspor a platit zdravotní pojištění pomalu přestává být schůdným. To všechno je dovedlo k přesvědčení, že země potřebuje někoho mimořádného, kdo ji vyvede z bahna. Trump. V 2008 volili Obamu, říkají, že dřív než partajní příslušnost se rozhodují podle kandidáta. Trump postaví byznys na nohy, vrátí zpátky pracovní příležitosti, které se přesunuly do jiných zemí, vyčistí to po Obamovi. Tedy ne nalití miliard, které zvednou konzum, jak se domnívají řečtí a italští vesměs levicoví profesoři ekonomie, ale práce a návrat průmyslu, říká prostá, ale inteligentní žena. A Trumpovy charakterové vady? Určitě je má, ale pokud bude zvolen bude mít kolem sebe přece lidi, kteří ho ztlumí. Cindy hluboce nedůvěřuje Hillary. 
    V Kentucky kdysi výraznou většinou zvítězil Bill Clinton, pak se stát pomalu přiklonil k republikánům. Nyní je většina pro Trumpa. Obamovi se přičítá vina na kolapsu černého průmyslu a zavedení neobyčejně svazujících environmentálních regulí. Pošetilé liberály hlavně zajímají klimatické změny – často sporné a směšné – než čím Američan zaplatí bydlení. Kentucky Coal zaměstnával 18000 lidí, když Obama nastoupil, nyní 6500 a stále to klesá. Hillary se v Ohiu vyjádřila, že zavře většinu černého průmyslu a lidem se nabídnou joby v průmyslu  čisté a obnovitelné energie. Trump v západní Virginii řekl, že zaměstnanci černého průmyslu mají být připraveni, job čeká. 
    Bisset žurnalistovi řekl, že si nedovede představit jak silné sympatie má Trump v Kentucky. Trumpův červencový propad v preferencích byl důsledkem tvrdohlavosti jeho charakteru – neodvolal žádné faux pas, jehož se kdy dopustil. Popularita mu narostla a nyní jsou šance vyrovnány. To co se před měsícem chápalo jako negativní charakterový rys je nyní nahlíženo opačně – silný vůdce, silný charakter. Bez zaváhání vstupuje do souboje a je přímočarý, bez politické korektností. Rezonuje to v Apalačsku, kde odvaha je základní hodnotou.
    Trumpův appeal: národní, autoritatívní pastýř, říká profesor Al Cross z univerzity v Kentucky. Z tohoto důvodu jsou ochotni evangelíci z Kentucky volit dvakrát rozvedeného Trumpa. Stále zde panuje přesvědčení,  že Amerika je něco speciálního a mimořádného a Obama to promarnil. Trumpův magnetismus je hlubší než Obamův pokorný tón od Havany k Hirošimě. Politolog Norman Ornstein to vysvětluje: „Není to pouze uhlí. Někdo vám vzal všechno podstatné, co jste měl – existenci střední třídy, hodnoty, bezpečnost. Ekonomie není v Kentucky až tak špatná. Nezaměstnanost je pětiprocentní. Jsou to bývalé jistoty, které se vypařily“.
   Vzdáleni od metropolitních center profitujících globalizací, v světě stagnujících mezd a rostoucí nerovnosti. Obama se nezajímal o bezpečnost občana, ilegální imigrace narostla. Amerika se proměnila v tribální společnost, každá komunita se opíjí svým vlastním sociálně síťovým chvástáním. 
   Na Hillary se zde nahlíží s chladnou nedůvěrou. Od toalet „pouze pro bílé“ je jenom krůček k toaletě „podle vámi vybraného pohlaví“. Trumpovo „vrátíme velikost Americe“ nezní zde jako pouhá rétorická floskule, chápou to jako poslední možnost vrátit zemi duši. V zemi, kde minorita s jinou vizí se za pár desetiletí promění ve většinu.
   Městečko Hazard v okrese Perry, nezaměstnanost desetiprocentní. U Starbucka hovoří Cohen se Steve Smithem a Paul Bushem. Smith před pár týdny přišel o job, nemá to lehké, musí živit čtyři děti. Rodinu zatím živí manželka – zdravotní sestra. Smith se dopustil silničního přestupku a rýsuje se jeho osobní tragedie - jak zaplatit pokutu?  Trump nás možná zabije, ale budu ho volit. Volit Hillary, znamená volit Obamu a on nás zničil. Bush dodává, ještě jeden rok Obamy a město zkolabuje. Obama a Hillary nechápou, co to znamená tvrdý život. A Trump za sebou nemá co skrývat, když něco nenávidí, řekne vám to rovnou.   
   Lidé v Apalačsku málokdy rezignují a umí se spoléhat sami na sebe. Republikánský kongresman Hal Rogers navrhuje dopravně zpřístupnit venkovské oblasti Kentucky, otevřít možnosti turistice a produktivním odvětvím. Bývalý demokratický senátor Jim Webb říká, že demokratická strana staví svoji politiku víc na etnických skupinách než na bělošské pracující populaci. Frustruje to nejen v Kentucky, ale i Texasany,  střední západ atd. Obyvatelé těchto oblastí hledají někoho, kdo je schopen artikulovat jejich obavy a říct pravdu o skutečné nerovnosti ve společnosti. Trump, i když je schopen urazit, došel k podstatě a proto má tak obrovskou podporu. 
   Prezident uhelné společnosti Bisset říká, že není proti emisním regulím, ale Obamova administrativa porušila rozumnou rovnováhu mezi ekonomií a životním prostředím. Otevřeně cílí na likvidaci černého průmyslu.  Např. Obamova iniciativa EPA,  poprvé ji prezentoval 2014 v Kongresu, požaduje po každém státu Unie, aby připravil program redukce CO2 do roku 2018. Nejvyšší soud to zamítl 5 hlasy proti 4. Po smrti soudce Scalia je potřeba Trump, aby do nejvyššího soudu navrhl někoho rozumného. Mnoho jobů je odvislých od levné elektrické energie – a to je další důvod proč je Hillary toxickou.
   Daniel Walker, z domova pracuje pro softwarovou společnost. „Žil jsem v Mansfieldu v Ohiu, General Motors přesunulo továrnu do Mexika a tisíce lidí přišly o job. Lidé mají pocit, že levná pracovní síla je pomalu likviduje. Trump není jedinou odpovědí na krizi, Brexit byl jednou z nich a propad Merkelové v Meklenburgu dalším. Trump se může stát prezidentem, z části je to též kvůli aroganci liberálů a jejich intelektuální nedostatečnosti vidět ekonomické, sociální a kulturní problémy.
   Zpět v Paříži, v krámu Cindy Hedges. Její muž Mitch po třiceti letech tvrdé práce svářeče - 50 hodin týdně,  pak mistra,  přišel v únoru o job.  Důvod: tvrdé environmentální regule Obamovy administrativy. Trump urazí spoustu lidí, kdyby mlčel, volby by bez problému vyhrál. Volit Hillary? Volit někoho, kdo většinou lže a války mu nevadí?

Žádné komentáře:

Okomentovat