středa 23. listopadu 2016

fillon juppe

Fillon Francois

Dobrá špatná zpráva. Francois Fillon v prezidentských primárkách republikánů knokautoval Sarkozyho a pravděpodobně i Juppého. Starosta Bordeaux Alain „Ali“ Juppé, jak ho nazývají oponenti, jeden z hlavních islamizátorů a architektů francouzské národní a ekonomické katastrofy.
Alain Juppé, bývalý ministerský předseda, ministr zahraničí atd., vždy úspěšně recykloval. Před pár měsíci v televizní diskuzi s filozofem Onfrayem propagoval knihu „Islám a ženy“ a mj. prohlásil, že jak v koránu, tak bibli jsou násilné pasáže. Jaké? Nelíbí se mu násilná scéna vyhnání kuplířů z Chrámu, Kristus použil bič. Filozof Onfray mu poradil, aby si nejprve přečetl korán, který jak přiznal nečetl.
    Juppé byl dlouhé týdny mediálním „šušu“, miláčkem. Považovaly ho za nejvhodnějšího proti Marine le Penové (MLP). Od pondělka se vesměs všem francouzkým médiím jeví, že právě nejvhodnější proti Marine bude Francois Fillon. Fillon – tortura pro MLP (Politico). Fillon přebere frontistické voliče (le Point). Nejlepší kandidát proti MLP (Huffington). Přebere MLP voliče (Express). A unisono další. Figaro dává velký publikační prostor Aymericu Chaupradovi, ještě před rokem šéfovi poslaneckého klubu Národní fronty v evropském parlamentu a zahraničně politického poradce MLP - zjara opustil Národní frontu. Nyní nabízí svoje služby Fillonovi a dočteme se, že zná slabé body frontistického programu. Chauprade obviňoval Národní frontu, že není důsledná v prosazování tradičně katolických ideálů, především v boji s homo-partnerskými svazky. Vulgární zrada v očích bigotního katolíka hříchem není.
    Mediální muzika – Fillon, kandidát farářů, notáblů, katolíků, udusí kampaň le Penové. Fillonův program nikoho z médií až tak nezajímá. Hlavně, že má porazit Marine le Penovou. Zajímavé, že těchto not používá „pokrokový“ tisk a francouzské televize. K Fillonovi mají podle jejich analýz přejít katolicky orientovaní voliči MLP. Nyní to už není obskurní póvl, ale úžasná katolická populace, která ji zastaví.
    Fillon je bezesporu  kandidátem pravicové části populace, ale ne ostatních. Je kandidátem pravicové buržoazie, je kulturním kandidátem, ne sociálním.  Pro MLP je teoreticky nejlepším protikandidátem, její program má silný sociální akcent, on je ultra thatcherista. Ušlechtilý notábl Fillon nepáchne potem a krví. Marine je kopím proti uhlazenému a perfektnímu Fillonovi. Smysl má úplně opačná otázka než kladou francouzská média: Nepřebere MLP republikánské straně s Fillonem v čele ten zbytek  lidových vrstev, které ještě republikány volí?
   V Národní frontě je silné ultrakatolické křídlo, které ztělesňuje vnučka Jean-Marie le Pena, Marechal Marion le Penová. Nikdy nevynechá příležitost, aby se ukázala někde na katolické slavnosti, Marion je ikonou katolické mládeže v boji proti legalizaci homo manželství. Marine le Penová a Florian Philippot ostentativně tento boj ignorují. Popularita Marion u ultra katolíků zabrání odlivu jejich  hlasů od Marine Le Pen. Marion bude v budoucnosti potenciálním problémem pro svoji tetu, ale nyní zastaví odliv tradičních katolíků. Podle sondáží se 38% voličů Národní fronty ztotožňují s ultra tradičním postojem Marechal Marion. U republikánských voličů se s tímto postojem ztotožňuje pouze 28% voličů. Většímu nebezpečí čelí Fillon –  voliči neztotožňující se s jeho ultra katolickými postoji přejdou k MLP. 
   Katolická pravice ve Francie je výrazně minoritní částí populace. MLP je vůdkyní sociálního a společenského hnutí. Geniální stratég a první místopředseda Národní fronty Florian Philippot se nemýlí – v posledních dnech vystoupil v několika TV kanálech a zná na Fillona odpověď. Fillon je ultraliberál, výrazně ve směru dalších škrtů a tzv. austerity. Zamýšlí redukovat státní aparát o půl milionu lidí, speciálně ve venkovské Francii. Méně policie, víc nezaměstnaných. Philippot se dobře orientuje v pocitech Francie na okraji. Fillonův sociální a ekonomický program typu Thatcher znamená konečnou pauperizace Francie a vítězství elit.
    Ve venkovské Francii se ekonomický a společenský život odpařuje, mizí nemocnice, pošty, policejní stanice, školy, železnice likvidují ve jménu rentability spoje. A tato Francie nebude volit Fillona, ale MLP. A jak může nezaměstnaný zoufalý ze socialistů i republikánů volit Fillona, který mu nabízí podstatné zkrácení všech příspěvků. Ekonomický a sociální program MLP je jejím hlavním trumfem.   

Žádné komentáře:

Okomentovat