pondělí 21. listopadu 2016

papez bergoglio

 Končí?

Papeži Francescovi zaslali čtyři kardinálové dopis „Pochyba“, žádají, aby jasně formuloval své stanovisko k manželství a ke svazkům rozvedených. Není to lecjaký dopis, kardinálové vychází ze starého kanonického práva. Pokud papež bude přistižen při zradě (fide devius) kánonů víry, přestává být papežem a to automaticky.
V tweetu americký vatikanista Edward Pentin uvedl, že papež je velmi rozezlen na čtyři kardinály. V konzistoři zrušil tradiční setkání s kardinály, aby se vyhnul eventuálním diskuzím o dopise „Pochyba“.
   Pokud by nerezignoval po „fide devius“, tak kardinálové nebo koncil ho mohou prohlásit za heretika a sesadit. Papež na dopis reagoval v interview v Avvenire, kdo na něj útočí prý nepochopil evangelium. Střet bude mít fatální konce, buď pro papeže nebo pro kardinálský blok, který oponuje jeho „pokrokovému“ řádění.
    Papež minulý týden celebroval mši a jmenoval 17 nových kardinálů. A co řekl: V našich společnostech narůstá polarizace. Kdo se v našich očích stává hrozbou a nepřítelem? Imigrant a uprchlík. Nepřítel proto, že přijde z daleka. Má jinou barvu a jazyk. Naše nepřátelství k nim plodí násilí. Kolik ze svých úspor  má každý křesťan věnovat na stavbu mešit a jakou má stát dávat sociální podporu příchozím Afričanům a Arabům, to řekne papež až na příští mši.
    Sociolog Antonio Socci píše v il italském Libero: „Tragická pravda o papeži Francescovi“. V New York Times napsali, že papež bojuje s časem, aby prosadil svůj sen a definitívně proměnil katolickou církev v klub pokrokových. Musí protlačit dostatečně svých stoupenců mezi kardinálské volitele papeže. (Nyní již je jich maximum tj. 120, a tak musí počkat, až někdo odejde na pravdu boží).
   Čím dál tím víc katolíků chápe, že současný pontifikát je tragedie. Církev čelí katastrofě, argumentují tradiční katolíci a dávají jim za pravdu statistiky praktikujících katolíků. Dnešní kardinálská konzistoř měl být úvod do papežského jubilea (17. prosince má papež 80 let), ale nikdo si toho ani nevšiml, nikdo za tím účelem do Říma nepřijel. Křesťané dezertovali. 31. srpna navštívil Lund u příležitosti 500. výročí protestantského schizmatu, jeho mluvčí to dlouho předtím avizovali jako velmi významnou událost v dialogu s protestanty, ale výsledek opět nulový. Mnozí katolíci na to nazírali jako na pokus legitimovat Lutherovo učení.
   Francescova témata   ruinují církev již několik let – eucharistie a partnerské svazky – dovedly ke ztroskotání již dva synody. Po synodech vydal papež encykliku Amoris laetitia, která zamýšlí změnit dvoutisíciletou církevní doktrínu, aniž by to ovšem veřejně přiznal, ale pastorální praxí ji začal realizovat. Papežova pozice není silná, jako Petrův následník musí vystupovat jasně a zřetelně a být ochráncem katolické doktríny. Odmítá-li to a navíc on sám plodí doktrinální chaos, sám ztrácí legitimitu.
    Kardinál Raymond L. Burke, jeden z těch, kteří podepsali dopis „Pochyba“ veřejně prohlásil, že pokud nedostanou odpověď na kontroverzní body, pak to otvírá cestu k formálnímu procesu papežovy destituce. V církevní tradici existuje možnost, jak korigovat a odvolat Pontifika.  
   Největším papežovým neúspěchem je politika: otevřít hranice masové imigraci, ekokatastrofismus a otevření se nekriticky islámu. A především vítězství Donalda Trumpa znamená jeho osobní porážku. Francesco při své druhé americké cestě explicitně a tvrdě napadl Trumpa. Skutečnost, že Trump se ztotožňuje s křesťanskými hodnotami a američtí katolíci mu pomohli vyhrát, svědčí o tom, že papež ztratil důvěru amerických katolíků.
    Bezprostředně po prezidentských volbách se v americké církvi konalo přímo referendum o papeži - biskupové volili vedení americké biskupské konference a papežovy kandidáti neuspěli. Trump znamená konec Francescovy geopolitiky. Papež byl významným realizátorem Obamovy agendy. 
    Wikileaks osvětluje některé aspekty počínání Hillary Clinton a jejího štábu a speciálně jejich aktivit kolem rezignace papeže Benedikta. V minulých dnech zveřejnil profesor Dottori z římské univerzity některé skutečnosti opírající se o fakta z Wikileaks. Hillary štáb pomocí různých asociací a nátlakových skupin se pokusil oslabit a zdiskreditovat církevní hierarchii, vedoucí až k Ratzingerově rezignaci a k zablokování dialogu s ruskou ortodoxií.  
     Jaké má papež Bergoglio možnosti. Svolat koncil? Z praktických důvodů (papežův věk) obtížně realizovatelné. Někteří pozorovatelé se domnívají, že hodlá rezignovat, a to už během této konzistoře. Nejpravděpodobnější je, že potáhne dál církev do chaosu a bude plodit čím dál tím víc povolných a servilních kardinálů, aby konsolidoval moc.  

Žádné komentáře:

Okomentovat