neděle 20. listopadu 2016

washington dc

Washington DC, zítra v osm večer

 Nejlíp na rohu Pennsylvania Avenue a 12. ulice. S kým? S kýmkoliv, tentokrát pro jistotu sám se sebou, kafé může být trochu dražší. Pokud patříte k stoupencům nového amerického prezidenta, možná vám přistál na facebooku „message“ Donalda Trumpa juniora „jsem hrdý na odvedenou práci“
a foto zrenovovaného funkcionalistického prostoru impozantních rozměrů, i z malého obrázku dýchá neobyčejná estetická síla. Můžeme se zeptat googlu a dostaneme se k pramenům. Hrdost DT juniora je víc než na místě. Udělat něco takového je možná stejné jako být zvolen prezidentem, svědčí o téměř renezančním rozměru příštího prezidenta.
    Když byl J. F. Kennedy zvolen prezidentem, rozpoznal potenciál Pennsylvania Avenue, která spojuje Bílý dům s Kapitolem: „hlavní ulice v Americe“. Pennsylvania Avenue Development Corporation pomalými kroky renovuje hlavní třídu Států. V r. 2000 se soustředili na obrovskou budovu hlavní pošty. Od r. 1973 je budova zapsaná v registru amerických národních památek. Po dlouhých diskuzích o využití budovy se rozhodlo vrátit budově zašlý lesk a velikost a obnovit ji do podoby nejluxusnějšího hotelu hlavního města, otevřít prostoru největším hvězdám politiky a byznysu a samozřejmě i drobným střadatelům, pokud delší dobu střádají.
   Velké světové hotelové řetězce se o budovu ucházely, pak opět zrevidovaly své záměry a ustoupily nebo nehodlaly splnit zadání památkářů. V r. 2013 vybrala US General Services Administration Trumps Hotels. Trumpova rodina chápala rekonstrukci jako čestnou povinnost. Investovali do budovy 200 milionů dolarů a budovu restaurovali do podoby nedávno otevřeného Trump International Hotel Washington DC. 
    Před zahájením řekl nově zvolený prezident Donald Trump: „Po rekonstrukci to bude nejfajnovější hotel na světě. Budova samotná, která je unikátní, bude dovedena zpátky k bývalé velikosti a ještě ji předčí“. A stalo se.
    Stará pošta měnila v posledních desetiletích účel využití. Otevřena v r. 1899, patří k ní věž s hodinami vysoká 92 metrů, stále druhá nejvyšší budova v hlavním městě, s panoramatickým pohledem na Washington DC. Ve věži je též instalována replika zvonů z westminsterského opatství -  dar Spojeným státům k 200. výročí. Zvony se aktivují k významným dnům Spojených států.
    Vstupní dvorana hosta ohromí -  podsvícený mramor, ocelové a skleněné sloupy, skleněné dveře. Uvnitř velká lobby, udivující devítipatrové atrium – hlavní společenská prostora a Benjamin bar. Velká lobby je vybavena luxusním nábytkem se zlatými ozdobami a elegantní dekorací- ručně tkané textilie, udivující mosazné doplňky a křišťálové lustry.
   Prominentní polohu v mezaninu s výhledem na ikonický orloj má hotelový restaurant, a jak se píše na menu pod befelem slavného Davida Burkeho, dvě exkluzívní prostory, ideální pro privátní party. Výběr nejlepších vín. Excelentní menu stojí minimálně za prostudování. /Drobný střadatel si může dát dvě deci moscato d´asci a crisp apple tart/.  
     Lincolnova knihovna je zcela unikátní, obrovská prostora s vysokými dekorovanými stropy, vysoká klenutá okna, zdobené sloupy, dřevěné podlahy, sametové závěsy a ručně tkané koberce – opravdu silný dojem i v tak unikátním hotelu. Ideální pro konference vysokých úrovní a sociální setkání. Pozornost usurpují i prosklené knihovny se svazky z Lincolnovy doby, kožené klubovky atd.
   Síla luxusu a řemeslné dokonalosti upoutá v prezidentské dvoraně. Luxusní, nadčasová elegance v detailech klasických motivů a evropských vlivů.
   Zítra v osm večer na rohu Pennsylvánské a Dvanácté. Kde? Samozřejmě Washington DC.  
    
   

Žádné komentáře:

Okomentovat