pondělí 30. ledna 2017

craig left

Burka, trojpohlavní toalety a další pokrokový program

Craig Roberts je bývalý Reaganův ministr financí, dnes prezident institutu pro politickou ekonomii. Na svém blogu se zabývá kolapsem levicových partají a analyzuje pronikavým způsobem současnou americkou politiku.
    Americká i evropská levice, která se tradičně zabývala pracující třídou (mír a chléb) dnes už neexistuje. Již dávno opustili pracující a místo nich objali údajně marginalizované skupiny – černochy, homosexuály, transsexuály a „ženy“.

Americko-evropská levice dnešních dnů: ať žije burka plus trojpohlavní toalety a boj proti misogynovi, homofobovi, pistolníkovi, který se byl zvolen prezidentem. Obtížně najde tento levicový program ohlas u lidí, kteří se živí vlastní prací.
   Všichni bílí mimo levičáků a bílým póvlem znásilňovaných žen - mimo islám, tam to levicové partaje povolují – jsou rasisté. Rasismus a viktimizace vysvětlí vše, od historie až k ústavě. Takový program má daleko k pracující třídě. Pracující třída byla programově odhozena většinou politických partají.
   Kolaps levice nastal po kolapsu Sovětského svazu. Pracující se bránili proti vykořisťování dávno předtím než přišel Karel Marx. Marx posunul vykořisťování do historie. V devadesátých letech neokonzervativci a neoliberálové deklarovali, že Historie dala přednost kapitalismu před dělnickou třídou. Marxova předpověď se nepotvrdila. Čína a Indie změnily v devadesátých letech ekonomickou politiku.
   Kapitalismus nemá od devadesátých let protivníky a překážky k prosazení prioritního cíle – růst zisku a bohatství. Pro kapitalisty! Většina studií odhaluje, že zisk z růstu produktivity – hlavně nízkou cenou pracovní síly – monopolizují mega-bohatí.
   Jednou cestou ke koncentraci zisku a bohatství je excesívní vliv finančního sektoru na ekonomii (Marx o tom píše v 3. dílu kapitálu). Finanční sektor je schopen proměnit libovolný příjem pracujících ve svůj vlastní profit (hypotéky, půjčky všeho druhu, kreditní karty atd).
    Druhou cestou k zisku kapitalistů je přesun pracovních míst do levných třetích zemí. Banky financují transfer výroby do Číny atd., aby profitovaly z levné pracovní síly v pracovním prostředí bez regulí. Pokud zůstanou pracovní místa v USA a v Evropě, velká část zisku plynoucího z vyšší produktivity jde pracujícím. Medián příjmu domácností dlouhodobě rostl, stejně jak kupní síla – zpětně to potencovalo ekonomický růst a celkovou společenskou úroveň. 
    Po masívním přesunu pracovních míst do Asie, medián příjmu domácností začal klesat. Rozdíl mezi náklady v Americe (v Evropě) a Asii směřuje jednoznačně do korporativních profitů – vedení společností a akcionářům. Každých tisíc pracovních míst, které se přesunou do Číny, přináší korporaci zisk $32000 na hodinu. V žádném případě se tento zisk nepromění v nižší cenu pro amerického (evropského) spotřebitele. Je to zisk firemním exekutivám a akcionářům.
    První týden v úřadě Donald Trump podpořil amerického pracujícího velmi silným způsobem – ukončil TTP a požádal automobilový průmysl, aby vrátil do USA výrobu. A levice demonstruje kolem údajných obětí, ilegálních imigrantů. „Levice“ dává přednost ilegálním cizincům před americkým pracujícím.
    Trumpa zvolila třída pracujících. Levice v něm vidí nepřítele. Již během volební kampaně se levice spojila s vládnoucím establishmentem mega-bohatých kapitalistů, oligarchů a válečnými štváči z militaristického kompexu proti Donaldu Trumpovi. Od prvních hodin Trumpova prezidentování nepříčetná levice se ho snaží delegimitizovat.  Přesněji levičáci, váleční štváči, mega-bohatí a jejich presstituti.
    Otázka dne: Ustojí Donald Trump svoji pro-pracující třídu politiku když obě politické strany a presstitutní média, Wall Street a soudy jsou pracující třídě nepřátelské. Kdo pomůže Trumpovi v jeho pomoci pracujícím?    
 

Žádné komentáře:

Okomentovat