úterý 10. ledna 2017

export brd

Příště jsou Němci na řadě

Ekonomický komentátor FAZ Christian Siedenbiedel se domnívá, že po Číně zaměří Donald Trump svoji ataku proti ne zrovna férovým ekonomickým postupům na Německo. Německý převis v obchodní bilanci za 2016 dosahuje neuvěřitelných 10% HDP, čínský pouze 2.5%. Německo exportuje víc než Čína. Ve finančních i politických sférách v Německu Trump vyvolává strach a chvění. Čína má podle Trumpa používat v obchodu neférových metod a manipuluje s měnou.
    Němci si na férovosti zakládají. Podhodnocené euro, které favorizuje export je problémem Evropské centrální banky, domnívá se komentátor. V obrovském převisu v obchodní bilanci vidí spousta německých ekonomů problém, který může mít řešení na straně poptávky, investic, státním zadlužení, větším importu, spotřebě atd., žádný z německých ekonomů, kteří jsou  kteří jsou v článku citováni nevidí problém v euru samotném. Zahraničně obchodní převis Německa se z velkého procenta realizuje v eurozóně. Obrovský francouzský obchodní deficit se promítá do německého převisu.
    Francouzský stát má o osm procent větší náklady na své fungování než německý, podobně je to s většinou zemí eurozóny. Německý stát a konsekventně celá ekonomika fungují efektivněji než v ostatních zemích, Němci převzali výrobu ostatních. Je to logické, jsou efektivnější, v eurozóně ostatní státy bez ekonomické suverenity tomu nemohou zabránit.
   Německá tradičně exportní ekonomika se mohla opřít o celou eurozónu, za cenu ekonomické devastace ostatních zemí. To je důvod proč je euro absolutně nedotknutelným symbolem v  německé EU. Pokud by euro padlo, okamžitě dojde k devalvaci ne německých měn, např. v případě Francie se odhaduje 7% devalvace, francouzské zboží se okamžitě stane konkurenceschopným a převezme část německého exportu. Tyto závěry  nikdo v Německu nezvažuje, zatím euro drží, zmínit konec společné evropské měny se považuje za zločin.
    Mezinárodní měnový fond se vyjádřil několikrát kriticky o německém exportním převisu. Co je na německém převisu v obchodní bilanci tak vadného? Němci vyváží víc než ostatní a na druhé straně exportují i podstatně víc kapitálu než jiní. Některé země mají dlouhodobě přebytek, jiné jsou deficitní. Svět s tím dokázal žít dlouhá desetiletí až finanční krize změnila postoj mnohých zemí, především těch chronicky zadlužených. Nerovnováha v světovém obchodu může být podle mnohých ekonomů důvodem dlouhodobých finančních krizí a brzdit hospodářský růst. 
   Maďarský ekonom Lászlo Andor vidí v obchodní disproporčnosti uvnitř eurozóny hlavní příčinu slabého růstu v eurozóně. Merkantilismus 16. - 18. století pojímal světový obchod jako arénu, kde se střetávají národní státy. Přebytek v zahraničním obchodě byl jednoznačně pozitivní. Colbert: „Musíme usilovat o přebytek v obchodě, s přebytkem nám proudí do země zlato“.
    Christian Siedenbiedel píše, že toto pojetí je překonané, ale jakým způsobem – neuvěřitelným způsobem všechno proudí do Německa. Podle  Siedenbiedela v Trumpově programu se dají vypozorovat stopy colbertismu. Nerovnováha v německý prospěch je víc než jasná. Keynesiáni by chtěli větší státní výdaje. Euroskeptici odbourání eura a Trump víc protekcionismu. V Německu pozorujeme pomalý posuv od spoření k většímu konzumu - píše Siedenbiedel – německá stárnoucí společnost bude víc konzumovat, naroste import a přebytek se pomalu sníží. Německý konzum zachrání v krizích se topící eurozónu, není to zrovna moc adekvátní uchopení problému. Celá eurozóna by se měla připravit na potenciální americká ochranná opatření.
     Němečtí ekonomové se domnívají, že v žádném případě není smysluplné bránit exportérům, aby víc exportovali. To je pravda, ale strukturálně znevýhodnit skupiny exportérů v oblasti jedné měny, též není smysluplně a spravedlivé, nakonec se to obrátí i proti těm, na jejichž straně jsou exportní výhody. 
    Carl Christian von Weizsäcker – stát (německý) by se měl zadlužovat, snížit podstatně daně např. nižší DPH. Je to prý spravedlivější než Trumpův recept – snížení daně z  příjmu. Němci budou mít větší zájem o zboží svých sousedů a jejich ekonomika poroste. Jednoduchý recept významného německého ekonoma.

Žádné komentáře:

Okomentovat