pondělí 10. července 2017

ateny

Atény, Karageorgi..

Ulice kolem Syntagmy spolu s obrovským náměstím a parlamentem Řeků jsou jedním z aténských magnetů. Pojít ráno odos Ermes nebo Metropoleus okamžitě zažene splíny a dá nám pocit, že tento den už nikdy nemůže být zmařen.
   V severní části Syntagmy ústí univerzitní bulvár s katolickou katedrálou a spoustou knihkupectví a kaváren všech cenových kategorií je „must“ pozdního odpoledne, je zde kam uniknout před sluncem, které žhne i pátého prosince. Vznosnou budovu akademie na bulváru vyprojektoval velký dánský architekt Christian Hansen, jehož bratr Theophil Hansen se významně podílel na brněnské architektuře 19. století, např. projektoval Besedňák.
    Syntagma byla centrální bodem města již v 19. století. List Katimerini vysledoval v sobotní příloze historii jednoho domu a lidí, kteří ji vytvářeli.   
    Kteří z Atéňanů dnes znají historie rodin žijících za fasádami budov kolem náměstí, které dodávají městu hloubku a nadčasovost? Zákoutí mezi ulicí Karagiorgi a Syntagmy. Všechny domy z devatenáctého tu byly zbourány, stojí pouze palác Pály z roku 1910, postavený podle plánů architekta Anastazia Metaxy. Palác Pály je relativně novou budovou Syntagmy, stojí na místě původně podstatně starší budovy známé ze starých fotogragií i pohlednic města.
    Palác Pály nemá žádnou souvislost s majiteli velkého papírnictví Pály na odos Ermou 8, říká pravnučka Filipa Pályho Maria Sklabounu, který byl od roku 1889 vlastníkem budovy. Pravnučka vysvětluje: „Filipos Pály byl lékař, syn známého Alexeje, profesora medicíny na aténské univerzitě, byl bratrancem Alexandra Pályho, spisovatele, překladatele a organizátora státní administrativy. Narodil se v roce 1850 a zemřel 1892. V roce 1884 se oženil s baronkou Frances (Fany) Luisou Burrelovou a měli spolu čtyři dcery. Osmnáct let po jeho smrti  se Frances Luisa rozhodla, že postaví palác Pály, měl to být zdroj příjmů pro dcery. Tři z jejích dcer rychle prodaly svůj podíl na domě a pouze Irena, manželka skladatele klasické hudby Dimitrie Lialiu si ponechala podíl a žila v domě. 
   Maria Sklabounu říká, že původní dům stával na místě, které v 1831 koupil Turek Ali Riga  od německého lékárníka Adolfa Manna a v roce 1840 prodal Leonidu Smolenskému, otci velkého hrdiny turecko-řecké války v 1897, jíž se jako dobrovolnice zúčastnila i Fany Pály. Smolensk prodal místo v roce 1849 Alexeji Pálymu, který dům známý z pohlednic postavil.           

Žádné komentáře:

Okomentovat