pátek 16. března 2018

andy pacifik

Z Evropské unie pryč do Chile

Zachraň se kdo můžeš a co nejrychleji, chytřejší Němci to už dělají. V devadesátých letech mi říkal jeden Rom, který se vrátil z Kanady pro zbytek rodiny, abych to tajemství nikomu neříkal, všichni Romové by tam chtěli. Ani ve snu by mě nenapadlo, že za 20 let budu znát jiné tajemství. Do Chile z EU smradu, a ať to už všichni ví. Místa a jakého, je tam dost, Středoevropané vítáni.
Chile je nejprosperujícnější zemí v jižní Americe, dlouhodobé ekonomické parametry a korupční index jsou daleko nad evropským průměrem. V zemi vládla koalice socialistů a křesťanských demokratů, která po pár letech nekompetentnosti typu Merkelová a spol. zvedla podstatně státní dluh a zabrzdila ekonomický růst. Chilané v prezidentských volbách zvolili konzervativního prezidenta a protože je tam prezidentský systém, vyměnili tímto aktem celou exekutivu. Bez parlamentních handlů a kompromisů, povládne někdo jiný a pokud se neosvědčí, za čtyři roky bude vyměněn. Evropa  se nachází v dlouhodobé institucionální a společenské krizi právě kvůli nefunkčnímu politickému systému partajních diktatur, kterému říkají zastupitelská demokracie. V Chile panuje prostě jenom demokracie. Právník René Fuchslocher z Puerto Montt v Chile v interview ve Freiewelt o politice a ekonomice dnešního Chile
11. března poslali chilští voliči k ledu pro-merkelovskou vládu. Konzervativní prezident stojí převzal moc. Co se v Chile změní, jak to bude dál vypadat.
     Chile patří kvůli svému konstantnímu ekonomickému růstu a politické stabilitě k nejatraktivnějším zemím už několik desetiletí. Poslední vládnutí socialistické  prezidentky Michelle Michelet, vládla ve spojení s křesťanskými demokraty a levicí, srazilo hospodářský růst z 5% na 1.8%, rozpočtový deficit je největší za posledních 25 let. Vláda narušila zlaté pravidlo – při klesajícím růstu zvedala státní výdaje. Státní dluh narostl z 32 miliard dolarů na 70 miliard.  
    Vítězství středopravicového Sebastiána Pereiry okamžitě vdechlo ekonomii optimismus. Podle mě je významné, že v zemi se konstituovala konzervativní politická síla, která se identifikuje se zdravým lidským rozumem mnoha občanů. Morální společenský úpadek dostal ránu, poprvé po mnoha letech lidé nehlasovali pouze z ekonomických důvodů, ale vedeni kritickými postoji k jevům jako je gender politika, nekvalifikovaná imigrace atd. Z tohoto důvodu můžeme nahlížet na budoucnost země s optimismem. Chile je málo osídlená země – 18 milionů lidí žijí na 750000 kilometrech čtverečních.
Pocházíte z jižního Chile. Co můžete říci o vztazích Chile a Německa?
     Je známo, že po neúspěšné revoluci 1848 přišlo mnoho Němců do Chile. 20000 se jich usídlilo v jižní části země. Chilské vlády se snažily nalákat do země zručné lidi. Osadníkům z Německa nebo chcete-li kolonistům, jak se oni sami nazývali, byla dána obrovská šance: země příznivého klimatu, úrodná půda. První osadníci popisovali svoji novou vlast mezi Pacifikem a Andami: od pobřeží k horám, nic než prales. Založili města: 1853 Puerto Montt, 1854 Puerto Veras, 1856 Frutillar, 1891 Puerto Octay.
    Pomocí nových technologií, které němečtí imigranti přinesli, a stejně tak píle, energie a odhodlání se chilský jih pozvedl zemědělsky, v průmyslu a v kultuře. Kolonisté  přinesli podstatně víc než se očekávalo od liberální kolonizační politiky. Opravdový vzmach začal počátkem 20. století, chilský jih se propojil železnicí se Santiagem, přístavy jako Puerto Montt získaly na významu. 1979 se toto  město stalo hlavním městem regionu, dnes je to významný dopravní uzel, významné obchodní a hospodářské centrum.
Emigrovali do Chile Němci i v posledních obdobích?
     V 20. století byla imigrace do země nesrovnatelně menší než v 19. století. V 30. letech dvacátého století existovaly privátní kolonizační projekty, ale nebyly tak úspěšné jako v předchozím období. Do Chile stále proudí na individuální bázi přistěhovalci: podnikatelé, řemeslníci, odborníci, zemědělci, milovníci přírody.
Domníváte se, že přijde druhá velká imigrační vlna z Německa?
     Nevím jestli to bude vlna, ale určitě imigrace Němců bude pokračovat. Spousta nově příchozích uvádí, že mají velké obavy o demografickou budoucnost Evropy. Nemusí se otevírat žádné kolonizační projekty, existují předpoklady pro individuální imigraci. 
Znáte Německo a jeho životní styl, můžete srovnat Chile s alternativami jako Kanada a USA?
      Chile je od 2010 členem OECD, země má 24 dohod o volném obchodu, zahrne to 63 zemí celého světa. V klasifikaci korupce zaujímá Chile 26 příčku z 168, první místo v „Human Development Index“ v Latinské Americe. Chile ve srovnání s ostatními zeměmi nabízí investorům velké možnosti. Otevřené liberální hospodářství, malá byrokracie, příznivé zákonodárství. Např. stačí turistické vízum a můžete se stát majitelem nemovitosti. Středoevropanům stačí k turistice platný cestovní pas, nepotřebují žádné konzulární vízum. Chilský jih je rájem pro milovníky přírody, mírné klima, od maximální teploty 25 stupňů v létě do minimálních 3 stupňů v zimě.

Žádné komentáře:

Okomentovat