pátek 25. května 2018

rfi menard

Šlo o nezávislost vlasti a Jan Palach v Béziers

V dnešní ranní relaci RFI (Radio France International) hodinový blok věnovaný pražskému jaru. Vzpomínky účastníků a emigrantů první hodiny, komentáře historiků atd. Redaktoři na historii i tu současnou, nasazují faktům filtr evropskounijní ideologie, událost nedávné historie, kterou prezentují, se podobá všemu ostatnímu než historické pravdě. Je pozoruhodné, jak měla vypadat nedávná historie ve snůšce osobních a rádoby vědeckých emocí.  Pravděpodobně relace v rádiích mají režijní záměr, pokud jde o tuto relaci, je jasný: štvát proti Rusku a vinit je ze zločinů, jejichž Rusko bylo největší obětí.
    Co říkáte paktování prezidenta Zemana s Putinem, který jak redaktor diskrétně naznačuje, sem tenkrát ty tanky poslal, a odpověď bývalé emigrantky, nyní podle všeho opět v Praze, paní S.: „Nechápu lidi, kteří ho volili, po tom všem co nám Rusi udělali, zvát je sem zpátky..“.
   Oč tenkrát šlo? Nebylo to tak složité, šlo o nezávislé a svobodné Československo. Tento fakt evropskounijní média od ČT po RFI musí  za každou cenu zastřít. Termín „nezávislá země“ je v Evropské unii rasistický. 
    Starosta dvousettisícového jihofrancouzského půvabného Béziers, zakladatel organizace „Reportéři bez hranic“  Robert Ménard, nepovažuje redaktory RFI za duchovní výkvět Francie, jak se několikrát o nich vyjádřil. Starosta odhalí 27. května u  bézierské radnice bustu Jana Palacha, naproti soše národního hrdiny Jeana Moulina. Proč? Starosta odpovídá v BoulvardVoltaire.
Francie slaví svůj osmašedesátý, proč město Béziers slaví trochu jinak, vzpomínkou za českého Jana Palacha?
    Pro nás Jan Palach ztělesňuje opravdovou svobodu a gesto odmítnutí. Tanky vjely do Prahy a on se rozhodl, že se upálí, aby protestoval proti totalitarismu. Být schopen obětovat svůj život pro ideu, je tak vzácné. Jeho gesto znamená úžasnou inkarnaci ducha tehdejšího jara, ducha vzpoury. Není to nesmyslná revolta, ale zodpovědná a angažovaná. Ztělesňovala boj proti stalinismu a komunismu. Je to něco úplně jiného, než slavit házení kamenů proti CRS (pořádkové jednotky) doprovázené výkřiky kreténů CRS SS.
Co se vám nelíbí na oslavách francouzského osmašedesátého?
   Klidně si to oslavujte, ale domnívám se, že je třeba k tomu přistoupit kriticky. Neznamenalo to zrození ničeho nového. Jsem dost starý, abych mohl posoudit, že ve Francii bylo spousta dobrého i špatného i před pařížským osmašedesátým. Vzpomínat bojovníky za svobodu a jejich odvahu, pak Jan Palach ztělesňuje tyto principy tisíckrát víc než Cohn-Bendit, který se dnes stal heroldem té společnosti, kterou jak říká ve dvaceti odsuzoval.
Podle vás znamená sebevražda formu revolty?
     Nevyjádřil bych to tak, je to delikátnější. Chápu gesto Jana Palacha jako výkřik, říká, že idea za to stojí. Šlo mu o nezávislost vlastní země, kterou drtily cizí tanky. Francouzský hrdina Jean Moulin se narodil v Béziers, budou zde dvě sochy bojovníků proti totalitě - nacistické a komunistické.     

Žádné komentáře:

Okomentovat