čtvrtek 22. srpna 2019

prima parlamentni demokracie

Princip a program

Parlamentní partaj-reprezentativní typ demokracie v dnešní době je anachronickým nesmyslem a svým způsobem podvodem, kterému se stále naoko věří, pokud parlamentní většinou projde Babiš, pak najednou demokratické chvilky se slavnou televizní dcerou velkého stalinisty a sekerníka vysvětlují lidu, jak je to nedemokratické.
      Demokratický postup v parlamentním kostýmu by asi měl plout na vlnách lidové vůle, která čas od času parlament promění. Lid nevolí parlament proto, aby několik stovek lidí mělo dobré platy a schvalovalo zákony, které jim někdo předžvejkne. Lid volí příští vládu a hlavně o tu jde, kdo bude u moci a parlament by měl být pouze technickým zprostředkovatelem této záležitosti.   
     Ovšem na prvním místě lid nevolí programy stran, jak se často chápe, ale principy na kterých jsou partaje založeny, v druhém plánu programy. Je jasné, že pokud by se např. po volbách lidovci spojili s SPD a chtěli vládnou, bylo by to evidentně proti principu demokratického systému, bylo by to zásadní pošlapání principiální alternativy na níž je parlamentní systém založen, znamenalo by to jednoduše podvod, volič něco takového nemohl předpokládat. Podobně spojení ODS s komunisty by bylo stejně málo demokratické. Demokratickým postupem by bylo rozpuštění parlamentu a dotázání voličů, jestli jsou ochotni akceptovat vládnutí mixu tak kontradiktorních principů.
       V Anglii je tato jednoduchá záležitost celkem jasná, i kdyby programy sebevíc splývaly, vládnutí labouristů s konzervativci není možné ani ve válce, podobně v USA demokraté a republikáni. V těchto zemích, kde má demokracie kořeny a lepší fazonu než v Evropské unii, k něčemu takovému nemůže dojít. Na kontinentu je to běžné, v Německu velká koalice, v Belgii leví s pravými, v Holandsku, ve Španělsku podobně, ve Skandinávii též obvykle politický mix.
        V Itálii dnes jednají o koaliční vládě postkomunistické PD s hnutím M5s. Před volbami loni zjara tato politická seskupení prezentovala nejen opačný program, ale i zcela opačný přístup k politickému systému. Prvotním principem M5s je prosazení přímé demokracie, PD se otevřeně hlásí k parlamentní demokracii, která má podobu diktátu parlamentu. Před pár týdny se zdálo, že společné vládnutí těchto dvou seskupení je vyloučené. Dnes už jednají o příští vládě a pokud se dohodnou na jménu ministerského předsedy, nic tomu nestojí v cestě. Jde jenom o jména, v Itálii je vláda tradičně dost obsáhlá a tedy jmen a zajímavých postů je v sázce přehršle.
      Jít do voleb v situaci, kdy se ukazuje, že lid neocenil schopnosti ministrů a vládních sekretářů z M5s a vesměs jejich poslancům hrozí volební propad, by byl velký hazard i pro partaj přímé demokracie, v tomto případě se bez lidu obejdou. A Partito Democratico je stejně tak silně demokratické. Půl druhého roku mimo ministerská křesla soudruhům z PD stačilo, za každou cenu do vlády, a navíc když partner je tak bezzubý, a aby se udržel u moci, bere vše, i zcela nehorázný program, který v pěti bodech shrnul tajemník PD Zingaretti: loyalita k Evropské unii, žádné ale; totální uznání principů reprezentativní demokracie, žádná přímá demokracie; udržitelný environment, tj. např. daně na maso a pohonné hmoty; otevření hranic a přístavů a solidarita s uprchlíky; žádné fiskální kroky k oživení a vylepšení dynamiky italské ekonomiky, ekonomickou politiku diktuje Brusel. M5s nejen, že kvůli ministerským fotelům zradí principy přímé demokracie, ale s postkomunisty klidně i reprezentativní demokracii.    

Žádné komentáře:

Okomentovat