čtvrtek 24. prosince 2015

ferguson

Rasista?

   Niall Ferguson, historik a ekonom velkého jména. Politickokorektní manipulátoři ho obviňují z rasismu. Před časem publikoval knihu "Civilizace", kde vysvětloval mj. unikátnost západní civilizace. "Určitě Apači a Navajo měli obdivuhodnou kulturu. Ale bez literatury, takže  nevíme, co vlastně byli..". Čímž samozřejmě vyvolal zuřivost obsesivních antirasistů.
  Nyní je historik opět terčem kritiky pro svůj článek v Times. Inspirován velkým Gibbonovým dílem "Zánik Říma", srovnává současnou Evropu se starým Římem. Masový příval barbarů v krátkém čase zardousil velkou civilizaci a vrhl ji zpátky do prehistorie.  Podivně podobné procesy začínají likvidovat současnou Evropu i když zatím málokdo je ochoten to připustit, vysvětluje harvardský profesor s velkou intelektuální odvahou. Stejně jako tenkrát římské impérium i současná Evropa rezignovala na svoji obranu a otevřela své brány cizincům, kteří jsou fascinováni jejím bohatstvím, ale nehodlají se vzdát svých návyků a představ o životě.
   Ferguson cituje některé současné historiky, kteří se domnívají, že zánik Říma neměl evoluční charakter, ale byl to krvavý rychlý proces - násilné ovládnutí barbary, kteří zničili kvetoucí civilizaci v intervalu jedné generace. Jak roste prosperita Evropy, klesá její chuť bojovat. Narůstá její dekadence, jak je třeba patrno v nákupních centrech a na sportovních stadionech. Vzdálená syrská válka způsobila šok slabé evropské fasádě a její melodramatické póze.
  Jsem si jist, píše historik, že Evropa 21. století může vinit jen sebe samu. Nikde jinde než v Evropě se nevyplodilo tak mnoho historických knih a k čemu? Když jsem před třiceti lety přišel do Oxfordu, bylo samozřejmé, že první rok strávím studiem Gibbona. Ale co jsme se od něho naučili? Pak nám vtloukali do hlavy, že nacionalismus je špatný, národní státy ještě horší a impéria vůbec to nejhorší.
   Jak dobře pochopil Gibbon, přesvědčení monoteisté znamenají obrovské nebezpečí pro laickou civilizaci. Podle historika je sice pravdou, že většina muslimů nejsou teroristé, ale je též pravdou, že jejich pojetí života není adaptovatelné na západní civilizační koncept - rovnost muže a ženy, tolerance k náboženským a sexuálním minoritám. Je extrémně snadné pro usurpující menšinu v Evropě vyzbrojit se a atakovat ji zevnitř, navíc když stávající většina je tak mírumilovná.   
   Samozřejmě tímto lije Ferguson benzin do ohně a část anglických akademiků, kteří se rádi vydávají za velké vědce, ho obviňují ze zjednodušování a islamofobie. Tedy historie podle nich  má zůstat mrtvou pohádkou pro pobavení středoškoláků a hollywoodských scénáristů. Italský list Il Foglio srovnává štvanici průměrných proti velkému profesorovi se štvanicí proti Saul Bellowovi, když se kdysi veřejně zeptal, kde je vlastně Tolstoj Zuluů a Marcel Proust Papuánců.

Žádné komentáře:

Okomentovat