středa 4. května 2016

pessah

aaaalevif.be/actualite/belgique/triste-paque-juive/article-opinion-494761

Neradostné svátky

Až dojímavý článek na begickém informačním serveru a měl by být velkým varováním pro východní Evropu. Minulý týden slavili židé velký svátek Pessah. Slavili úspěšný exodus z egyptského zajetí, který je konečně popsán v jedné z Mojžíšových knih  v Exodu.
   Nepřekonatelnou silou mluví stále tato kniha. Rudé moře se otevřelo Mojžíšem vedeným židům, a pak se zavřelo nad faraonovým bratrem vedenou egyptskou armádou. A dnešní Pessah?
   „Židé odejdou z Belgie?“,píše se v úvodníku. Mnozí židé již kontaktovali kanadské, americké, izraelské zastupitelské úřady a pomalu balí kufry. Židé, kteří se úplně integrovali do okolní společnosti, konečně i v Talmudu se jim to přikazuje, musí odejít. Masívní odchod židů byl vždy v historii provázen společenskou degradací. Ať už to bylo v ultrakatolickém Španělsku, nebo v Sovětském svazu. A americká revoluce by nebyla možná bez příchodu židů.
   Může jim být útěchou, že islámský teror už nemíří  jenom na ně, ale na veškerou neislámskou populaci? Ale v každém případě židé jsou jedinou populační skupinou v Belgii, kte se musí opravdu skrývat a chránit. Určitě pro nepraktikujícího žida, který  nenosí kippu, není rabínem ani  Chassidim a nezúčastňuje se komunitního života, život může pokračovat prozatím bez problémů. Na rozdíl od Německa třicátých let židé mají plné občanství a  verbální podporu politiků a médií, ale je to dostatečné? Kultovní a kulturní život židů se musí odehrávat za přítomnosti vojenské a policejní ochrany. Dá se ještě mluvit o demokracii?   
  70 let po koncentračních táborech je skandální, že synagoga a kippa je pro žida nebezpečná. Ale ještě skandálnější je fakt, že to už všem připadá normální a nikoho v Belgii to nedojímá.

Žádné komentáře:

Okomentovat