neděle 28. srpna 2016

bachheimer

Italské banky po stopáté a ekonomický rozum

Finanční expert Thomas Bachheimer, prezident evropské sekce Gold Standard Instituts International na informačním serveru ET. Jak je to vlastně s italskou finanční krizí, o co jde v Deutsche Bank a další.
Italské banky opět stávají tématem?
   Evropské banky čelí obrovským tlakům – po profitu. A k tomu nadnárodní intervence a s tím spojené náklady na regulace. Současně s tím v důsledku intervencí evropské centrální banky klesl výnos z úroků. Dokazuje to, že centrální plánování, regulační přísnost a manipulace s trhem vůbec nic nevyřeší. Od roku 2008 napočítáme 666 snížení úrokové míry – beze smyslu. Politici a centrální banky by se měli odtud poučit a přenechat pole svobodné ekonomice. Neregulované hospodářství se vyléčí samo.    
Jaký dopad bude mít italský bankovní krach na německé hospodářství. Jak to vypadá s nemocnou bankou Monte dei Paschi di Siena, problém se přece neodpařil?
   Zázrak se stal. Špatné půjčky se prozatím zaparkovaly pomocí mezinárodní finanční skupiny UBS. Problém se zametl pod koberec. Brzo se někde opět objeví. Itálie to sama nevyřeší. Musí ohnout své zákony a daňový výnos věnovat záchranným opatřením, není to moc populární. Italské banky jsou pod velkým tlakem a operují s placebem. Sanace se prezentuje jako řešení a prodává se to veřejnosti. Pár dní je klid.
   V Německu a ve Francii je nějaká panevropská finanční krize, solidarita v miliardách atd. v předvolebním období (2017) vrcholně nebezpečné téma. Ale problém opět udeří. Je mnoho důvodů, které mluví proti německé a francouzské finanční pomoci italskému pacientovi. Pomalu se prosazuje taktika, že finanční sektor se musí naučit s tím žít.
Problémový německý kolos Deutsche bank  je příštím Lehmann Brothers?
   Bundesbank samotná vydala prohlášení, že má velké obavy s rekapitalizace Deutsche Bank.  Deutsche Bank je velkým systémovým rizikem. Plus další rizika z derivátů a ze 6000 soudních sporů, které banka vede. A na okraj sám spekulant Soros vsadil na její propad.
Čínský  juan se stal rezervní měnou Mezinárodního měnového fondu?
   K dolaru, libře, jenu přibyla nyní čínská měna. Obrovský útok na hegemonii amerického dolaru. Navíc čínští centrální bankéři aktivovali juanu vysoké zlaté pokrytí. Od října se stane čínská měna světovým rezervním platidlem, z části krytá zlatem a paralelně americké státní zadlužení dosáhlo 20 bilionů dolarů. Pro jakou měnu se v budoucnosti asi rozhodnou správci státních financí? Pryč od dolaru.
Brexit?
   Rozhodnutí Britů je pochopitelné. Je jasné, že od roku 2005 jede Evropská unie ve vadné koleji. Holanďané a Francouzi hlasovali proti lisabonské ústavě. Trikem se to zastřelo a evropskounijní ústava se přijala. Místo ústavy to nazvali lisabonskými dohodami. Centralismus a denacionalizace proti vůli národů. Za Británii to tenkrát nepodepsal ministerský předseda Brown, ale nějaký pošťák. Britům se stalo zřejmé, že nějaké ekonomickopolitická vize přebije ekonomické myšlení samotné, s Bruselem si ekonomický rozum nedává schůzky. Británie vždy nazírala na schengenský prostor kriticky a odmítla se účastnit něčeho takového. Celá záležitost s imigranty dokazuje, že Britové měli pravdu.

Žádné komentáře:

Okomentovat