neděle 4. září 2016

luther erfurt gott

Bůh je mrtev

Německé kostely se vyprazdňují, wittembergská stadtkirche, kde kázal Luther a na jejíž dveře přibyl své teze, před válkou sem chodilo na nedělní mše až tisíce lidí, se dnes zaplní do stovky – ve městě, které má 130000 obyvatel. Průzkumy v tomto směru provádí sociologické ústavy, v Lutherově městě výzkum financuje banka.
V bývalé NDR bylo procento ateismu velmi vysoké a po sjednocení se tato nákaza měla přenést i do západní části. Tyto nesmysly kupodivu přejaly i americké sociologické zprávy. Podle chicagského sociologa Tom W. Smitha a sociologa Detlef Polacka měla mít NDR největší procento ateismu na světě a nákazu rozšířila na západ. Tyto nesmysly hojně papouškují jiní. Školky v komunistickém  Československu způsobily dnešní dechristianizaci země, je oficiální stanovisko vyššího kléru. Biskup není schopen jednou za rok najít jednoho žáka do semináře – problémem je evidentně biskup a ne jesle v bývalém režimu. 
    Zrovna v bývalé NDR jsou místa, kde zapálený a skutečně věřící kněz rozšíří komunitu křesťanů popř. dovede i ke konverzi z jiných náboženství. Těchto kněží je málo a pokud se vůbec vyskytnou, největší nepřátele najdou kupodivu mezi vysokým klérem, který se smířil s vymíráním křesťanství, hlavně že posty biskupů nejsou dotčeny. Komunistický režim nepřál náboženství, ale kdo hledal, boha našel. V západní části měla příslušnost k církvi pouze administrativní a statistický charakter. Nezřízený konzum a vítězná ideologie osmašedesátníků a do této kategorie patří všichni od politiků, učitelů až po biskupy, nedaly Kristovi šanci.
   V r. 2011 navštívil nově zvolený papež Benedikt svoji rodnou zemi a pronesl řeč v Bundestagu. Sociáldemokratičtí poslanci z SPD, zelení a levicová strana nebyli přítomni a zúčastnili se protipapežské demonstrace organizované na protest proti údajnému církevnímu odmítání prezervativů, nesouhlasu s interrupcemi a kritickým postojem k homosexualitě. Papež tenkrát prohlásil „Kde je Bůh, je též budoucnost“.  Bohužel Boha v Německu likvidovali a zůstali pouze perverzní socani, zelení a Merkelová.
    V posledním desetiletí se jen u evangelíků zavřelo 340 chrámů, 46 se úplně demolovalo.  Evangelický pastor Deterding věnoval chrám imigrantům. Vybílil křesťanské symboly – prý aby neurážely muslimské imigranty. Italské il Foglio píše, že likvidoval kříže a křtitelnice. Poprvé něco podobného od středověku, kdy se podobné věci děly v muslimech dobytých územích jižního Maďarska. Faráři v Düsseldorfu naznali, že bude lepší když se tradiční oslava svatého Martina 11. listopadu nazve oslavou světla, aby se muslimští imigranti netraumatizovali.  Červený kříž v Gerresheimu též změnil jméno.  Asi by se radoval Fridrich  Nietsche – Bůh je konečně už definitivně mrtev. Sen pomateného filosofa se naplnil. Ale nejen Bůh i Němci brzo vymřou a nahradí se islámskou populací z Afriky a Blízkého východu.
   Země, která neplodila jen pomatené, odkud pochází stále žijící velký papež a teolog Benedikt XVI. Země, kde impozantní katedrály směrovaly architekturu celého světa a Bachova církevní hudba je hitem do dneška. Německo je země exportu, bohužel nejen ekonomického, ale nesmyslné perverze multikulturalismu a antikřesťanství, které s diktátorskou obsesí diktuje celé Evropě. Noviny zaznamenaly, že Merkelová je první kancléřkou, v jejíž pracovně nevisí kříž. Křesťanskodemokratické strany se zmocnila nejpodlejším způsobem, stranu zbavila velmi rychle jejího křesťanského obsahu a celou zemi vrhla do propasti. 
   Německo prošlo dvěma diktaturami, nacistickou a komunistickou, které cílily na zničení náboženství. Nacistická zanechala hlubší stopu, byla brutálnější a programově nahradila křesťanství pohanskými rituály. Komunistický režim vyžadoval pouze loajalitu, konečně není patrné, že by Merkelová, jejíž otec byl pastorem, trpěla z nějakých náboženských důvodů. Levicové ideologie dlouhodobě vládnoucí v západní části Německa a primitivní pozitivismus vsugerovaly Němcům, že náboženství je něco  archaického. I z těch Němců, kteří uvádí, že jsou katolíci ve skutečnosti jen 11% skutečně věří, u evangelíků je proporce ještě tragičtější, tři procenta. Bývalý boss postkomunistické levicové partaje Gysi prohlásil, že má strach ze společnosti bez Boha. Stovky tisíc Němců se každý rok nechají vyškrtnout z církevní evidence, v r. 2015 opustilo katolickou církev 182000 lidí.  Podle die Zeit uvádí milion lidí, že se nechají bezprostředně vyškrtnout z církevní evidence a pět milionů lidí o tom uvažuje. Náboženské kongregace jsou na vymření. Průměrný věk katolíka je šedesát let.
    Sociologický fenomen epochálního rozměru. Chrám sv. Rafaela v Berlíně se přestavuje na obchodní centrum, v chrámu sv. Martina v Bielefeldu se pořádají párty, chrám v Milow se používá jako banka. Chrám v Hornu konvertován na mešitu. Šílenství dostoupilo v německé společnosti takové dimenze, o jaké ani pološílený Nietsche neměl potuchy.            

Žádné komentáře:

Okomentovat