pondělí 24. října 2016

palma

Pochybný (a nebezpečný)

   Jen skuteční chutí zhýralí nebo fajnšmekři chcete-li, odhodí nedojedenou čokoládu do odpadkového koše. Přestala chutnat a opět jenom fajnšmekři jsou schopni odhalit příčinu. Jiné výrobní postupy a složení.
 V některých evropských zemích už stěží najdete sladké pečivo, které by neobsahovalo palmový olej. Švýcaři bůhví jsou-li fajnšmekři, ale posedlí zdravím jsou určitě.
   V Basel Zeitung se dočteme o kvalitách palmového oleje pro lidský organismus. Od 1. ledna platí švýcarský zákon, který přikazuje, že každá potravina, která palmový olej obsahuje, musí jmenovitě a na prvním místě zmíněnou komponentu uvést. Podobně dehet na cigaretách. Na margarínech, nugátových náplních, pizzách, muesli atd.  
  Podle švýcarských lékařů přispívá palmový olej k špatnému krevnímu obrazu a hlavně k vysokému tuku v krvi. Naroste i riziko diabetu a některých typů rakovin. Při zpracování palmového oleje vznikají vysoce nebezpečné karcigenní transmastné kyseliny (3-MCPD).
   Komise švýcarských lékařů při spolkové vládě doporučuje konzumovat produkty obsahující tento olej s velkou opatrností, samozřejmě to neplatí pro fajnšmekry, kterým chuťové buňky nedovolí něco podobného pozřít.  Palmový olej je levný, 80% světové produkce přichází z Malajsie. Ekologům se to též nelíbí, protože obětí jsou cenné tropické pralesy.
  Palmový olej se velmi dobře zpracovává, při pokojové teplotě vykazuje pevnou konzistenci. Dobře se to bastlí do čokoládových náplní. Náplň má úžasné složení pro potenciální sebevrahy: Dvě třetiny cukru a třetinu palmové mazlavé konzistence.
   Zdravou alternativou je řepkový olej, píší Basel Zeitung. Děti si lehce navyknou na mazlavou rozplizlost v ústech, list píše, že i chuť se musí trénovat.  Buď je trénujte na levnější suché ovoce nebo netrénujte a kupujte dražší kvalitní čokolády. Anebo dobrá rada – vyrobte si čokoládový dezert doma, z kakaa, másla, oříšků atd., bez palmového oleje.

Žádné komentáře:

Okomentovat