neděle 10. září 2017

barcelona

Kataluňa v neděli

Velká většina Katalánců je pro nezávislou Katalánii, bohužel asi třetina z této velké většiny má obavy všeho druhu, o job, o penzi, o investice v zemi, atd. Úplně stejné obavy zabránily le Penové a Wildersovi v lepším volebním výsledku. Evropskounijní mediální kartel naštěstí neznásilní mozek úplně všem, jak jsme viděli v Anglii.
   V Katalánii polovina populace má silnou národní hrdost a není zbabělá. Tato polovina dovedla před dvěma lety k moci independentistickou koalici Junts pel Sí a CUP. Dva roky legislativní přípravy na den 1-O, jak den referenda o nezávislosti země nazývají. Španělští centralisté s požehnáním Evropské unie vyhrožují vším možným, nasadili soudy nižší i nejvyšší. Centrální policie zabavuje úřední materiály k referendu, které vydala katalánská vláda. Až tak bizarní situace, že katalánský ministr zodpovědný za organizaci referenda, požádal občany, ať si volební lístky vytisknou doma.
    Španělský stát odvozuje svoji legitimitu z liberálních aktů a politických dohod z období po Frankově smrti. Proevropská atmosféra v zemi na jedné straně a tlak západní Evropy, silně podpořený finančními injekcemi, tehdy zabránil rozumné diskuzi o španělském uspořádání. Demokracie k vytvoření údajně demokratického státu nebyla potřebná.
     Termín demokracie je nezastupitelnou součástí sloganů Evropské unie a jejich satelitů v Madridu. Místodržící a favorit Merkelové Rajoy a jeho lidová strana nemají dostatečnou politickou integritu, navíc jsou vážná podezření o korupci, o níž většina Španělů nepochybuje. V sloganovitě chápané demokracii termín referendum vyvolává záchvaty zuřivosti u mocných evropskounijního režimu.
    Španělské centralistické partaje před pár lety daly zemi jakési zákony, které jak socialisté, tak lidovci bez váhání kdykoliv změní, kdy se jim to hodí. Nejvyšší soudci vzešli z jejich ideových dílen. V této situaci je právo na referendum protiústavní, proti demokratické, proti.. prostě cokoliv napadne málo inteligentní evropskounijní politruky. Ti hloupější budou tvrdit, že je rasistické, papež dodá, že referendum nechtěl ani Kristus.
     Vytvořit nový stát v globalizaci jak ji chápe EU se prostě nesmí. Stoupenci nezávislosti vždycky v minulosti respektovali rozhodnutí madridských centrálních soudních institucí, ovšem miliony v barcelonských ulicích hlasovaly jasně. V katalánském případě jsou nejvyšší soudní instance přímo zodpovědné za kolaps politického dialogu, jedna strana (madridská) je měla vždy bez výhrad na své straně, politický dialog tohoto druhu pak není smysluplný. Právo na sebeurčení je jedním z nezadatelných práv, které žádná moc nemůže bez důsledků potlačovat.
    Rozhodující pro faktickou přesvědčivost referenda bude kladný přístup starostů katalánských obcí. Z 940 municipalit se již 600 přihlásilo k organizaci referenda. Rozhodující je postoj barcelonské radnice, která se ještě nevyjádřila. V některých radnicích agenti Guardia Civil zabavovali volební materiály, setkali se však s odporem občanů, kteří jsou vesměs pro referendum. Centrální vláda v Madridu zatím váhá s masívnějším zásahem proti referendu, mluvilo se i o zatýkání katalánských ministrů, následoval by nejspíš výbuch lidové nespokojenosti Katalánců.  

Žádné komentáře:

Okomentovat