úterý 23. ledna 2018

voltaire pandemie

Blbost pokroková

Spisovatel a novinář François Bousquet v hovoru s Boulevard Voltaire.
Světová pandemie?
    Blbost už není čím bývala, říkal Yvan Audouard. Bylo to koncem minulého století. Co by říkal dnes, kdyby znal virální stupiditu sociálních sítí? Pozvedly úroveň blbosti do úžasných výšin. Blbost 2.0 předčí nejhlubší formy středověké zaostalosti. Chcete-li, kdysi byla blbost reakční. Svým způsobem byla součástí bohatého folklóru lidské retardace. Dnes je blbost pokroková. Formátovaná, kalibrovaná a doprovází mutace globálního kapitalismu. Včerejší idiot neopustil dědinu kde se narodil; dnes dělá okruh zeměkoulí. Spojený se světem, odvozuje odtud své nekomplikované štěstí.

Vždy jsme idioty někoho?
    To je to riziko. Blb, který hledá dalšího blba u zdi blbů. Unie soudců nám skýtá možnost to pozorovat. Demokratická dynamika moderní doby zde též zapracovala. Tocqueville-ovský překlad demokratické nivelizace: zprůměrování nebo jinak normalizace blbosti, která se podobá běžné položce v konzumním koši.  
Alarmující fenomén, propad v IQ v západních společnostech. Jaké jsou příčiny?
   Všechno roste: cena tabáku, daně, cena plynu. Všechno kromě IQ. Pokles trvá již 20 let. Je to něco úplně nového. Celé 20. století IQ narůstal: o dva, tři body každé desetiletí. Nazývá se to Flynnovým efektem. Nyní jsme svědky inverzního procesu, aspoň v západních zemích. Francouzi za deset let ztratili 4 body na stupnici IQ v letech 1999-2009. Prý inteligenční testy nejsou žádná panacea a jsou zpochybnitelné. Měří kognitivní schopnosti člověka, oblast kde nerovnost je doma. Nicméně dnes jsou IQ testy všeobecně akceptovány. Čemu lze pokles IQ přičítat? Bastien O´Danieli vyčíslil všechny možné rušící faktory: od endokrinních disruptorů po imigraci, ženy s vyšším IQ mají méně dětí atd. Profesor Richard Lynn, který se zabývá inteligencí Francouzů řekl na to téma mnoho nepříjemných pravd.   
A umělá inteligence?
   Paradox, člověk je intelektuálně čím dál tím línější a stroje čím dál inteligentnější. Fenomén vzájemně komunikujících prostorů. Padlý člověk kvůli svému pohodlí přenese část mozkové aktivity na umělou inteligenci. Externalizace bez precedentu. Dělá nás to imbecilními v pravém slova smyslu: imbecillus, doslovně „bez hole, bez podpory“. Automatem svých automatů.
Před pár měsíci jste věnoval jedno číslo revue ženám, které se odmítají sklonit unifikovanému myšlení a ukazům feminismu. Otevřel jste pro ně v revue sloupec. Proč? Žena je budoucností muže?
    V každém případě hrobem feminismu. Interviewoval jsem Gabriel Cluzelovou a Ingrid Riocreux, které napsaly velmi zajímavý „Jazyk médií“. Destrukce jazyka a prefabrikace souhlasu. Rovnost pohlaví se obvykle zastaví u vynášení normandské skříně po schodech nahoru, říkal Michel Audiard. Světové publikum konsternováno nepřetržitou řadou odhalení po aféře Weinstein, jsme jako v Clouzotově filmu, mezi podezřením a směšností. Záměrem je konstrukt obětního beránka: heterosexuální muž, pokud možno běloch – výjimkou je Tariq Ramadan – a zapomeneme, že operace „spí v tobě prase“ a „me too“ přišly, aby daly zapomenout na perverzní hromadnou sexuální agresi kolínské silvestrovské noci, brutální sexuální útoky v La Chapelle-Pajol a generelně na status ženy v islámské společnosti.
     Přesto se časy změnily. Nyní jsou to feministické čarodějnice, které organizují hon na sex-čaroděje. Redukovaného ke statusu vepře, patentovaného sériového násilníka, patologického surovce. Muž je ohroženým tvorem tváří v tvář ofenzívě fanatických feministek.

Žádné komentáře:

Okomentovat