neděle 25. února 2018

brusel komise

Samí bílí

Evropskounijním fašizoidům je to odporné. A když se to spojí s křesťanskou minulostí, to už vůbec nesnesou. Kdo přišel do styku s byrokraty z Bruselu ví, že kompetencí tam moc neoplývají, ale o to větší arogancí. Až na výjimky lze konstatovat, že tam sedí kariéristický odpad z členských zemí. Případ Székesfehérvár je symptomatický. A je nejvyšší čas odejít, najít si spojence někde jinde, koncentrovat se na středoevropský prostor a znovu objevit jeho civilizační dynamiku.
    Město Székesfehérvár v Maďarsku se uchází o titul město kultury roku 2023. Město se v Bruselu uvedlo krátkým filmem, který je přinejmenším velmi půvabný a neobyčejně svižný. Mladé dvojice, matky s kočárky, sochy, tancuje se a hraje se šach. Kdo video zhlédne, má chuť se tam jednou podívat. Ne tak zašedlí a zapšklí evropskounijní škrabáci. Starosta města András Cser-Palkovics po prezentaci filmu před bruselskou výběrovou komisí: „Cítili jsme se jako před popravčím komandem celé naší kultury“. Výběrová komise v Bruselu po zhlédnutí videa, město zamítla. Verdikt: Samí smějící se a tančící rozradostnělí bílí lidé na pozadí barokních chrámů a žádní imigranti.
      Starosta se domnívá, že je nutné seznámit evropskou veřejnost s tím, jak výběr města kultury vůbec probíhal. Tzv. odborná komise se zabývala vším možným, jen ne kulturou. Mixovali běžné politické tlachy a nejprimitivnější ideologii. Cítili jsme se jako před popravčím komandem naší kultury. A když jsme jim ukázali krátký představující film „Tele Élettel“ (Plní života), jeden z „expertů“ řekl: „Je to propaganda bílé, křesťanské Evropy, všichni jsou bílí, šťastní a tancují na ulicích“.
     „Experti“ postrádali imigranty a konstatovali  přespříliš křížů a chrámů. Jeden člen komise – belgický politik – si stěžoval, že z filmu dýchá reklama řecko-římské a křesťansko-židovské identity. Těch pár vět vypovídá o tom, co se včera dělo na „odborné“ komisi. Nic se neřešilo, obsah, program a financování roku kultury, pouze běžná politika a ideologické tlachy. A to všechno jenom proto, že jsme na svoji kulturu hrdí. Kříž není pouze religiózním symbolem, ale kulturním; to indukuje evropskou šíři. Na jednání v komisi nebylo nic evropského, ani styl, ani obsah a nešlo o žádnou opravdovou otevřenost a variabilitu, jak na počátku proklamovali. Milujeme své město, jsme hrdí na jeho chrámy a kříže. Jsme šťastní, že je bezpečné a klidné a lidé v něm mohou demokraticky prosazovat své hodnoty. 

Žádné komentáře:

Okomentovat