středa 21. března 2018

dansko tele

V Dánsku bez poplatků

Liberálně konzervativní vláda v Dánsku v první fázi zrušila povinné poplatky za veřejnoprávní rozhlas (DR). První významné poselství tohoto druhu. Státní rozhlasové vysílání bude v budoucnosti financované ze státního rozpočtu. Znamená to, že financování veřejnoprávního média bude podléhat běžnému režimu rozpočtového schvalování a kontroly. Dánský ministerský předseda  Kristian Jensen   k tomu řekl, že z toho vyplývá pro dánský rozhlas okamžitá povinnost snížit náklady minimálně o pětinu.
     Žádné nové daně k financování rozhlasu se nebudou vypisovat. Kromě toho, že se zpřehlední a sníží výdaje rozhlasu, to má důležitý morální aspekt. Rozhlas bude financován ze státního rozpočtu a do něj přispívají bohatší větším dílem než chudší společenský segment.
      V současném modelu financování veřejněprávních médií přispívají všichni stejně, společenská spravedlnost napovídá, že bohatší by měli přispívat víc. Navíc v případě ČR je evidentní, že bohatší společenský segment sleduje kanály ČT podstatně větším procentem než příjmově chudší segment, který dává přednost privátní televizi. Chudší společenský segment platí v ČR bohatším jejich televizní zábavu a propagandu.
     Státní televize se v ČR, v Německu atd. vymkla společenské kontrole, evropskounijní veřejnoprávní média ovládly zkorumpované skupiny propagující fašizoidní globalistické ideologie. Česká televize neguje základní důvodový princip existence státního média – objektivně informovat a vzdělávat. Zdánlivě bezvýznamný krok dánské vlády bude mít velmi významné důsledky. V evropských zemích podle dlouhodobých průzkumů víc než 70% lidí je pro zrušení povinných poplatků veřejným médiím. Vládnoucí to ignorují.
       Od rozhlasových a televizních médií, státních nebo privátních, by měl stát požadovat čas věnovaný objektivnímu informování a vzdělávacím pořadům, od toho by se mělo odvíjet financování televizních a rozhlasových kanálů. Miliardy sypané každoročně ČT vedou k systémové korupci, dezinformaci, zborcení kvality a protizákonnému ovlivňování veřejné politiky. Financování veřejnými prostředky musí procházet procesem konkurence, je absurdní, aby starosta obce nemohl bez zdlouhavého výběrového řízení nechat postavit lávku přes potok a na druhé straně ředitelství ČT vydalo lehce získané miliony z povinných poplatků  na produkci banalit svým kamarádům.
      Česká televize by v prvním kroku měla být rozčleněna na nezávislé lokální televizní kanály, které by si okamžitě začaly konkurovat a cena vysílání by se objektivizovala a narostla kvalita. Kulturní kvalita není v pozitivní korelaci s pražským monopolem, kultura vyrůstá z příznivého podhoubí, které existuje v Brně, Ostravě, Hradci, Plzni atd.     

Žádné komentáře:

Okomentovat