úterý 27. března 2018

lotyssko

Ruština na Baltu

V baltských zemích panuje Evropskou unií živená protiruská hysterie. Starosta Rigy, kde žije víc Rusů než Lotyšů, dostane pokutu pokud veřejně promluví rusky. V Lotyšsku žije 30%-40% Rusů, od  příštího roku se v podstatě zruší ruskojazyčné střední školství a za dva roky na to, en bloque, ruskojazyčné školství všech úrovní. Anglickojazyčné školy, kde lotyšsky nemluví ani uklízečka, se povolují. Lotyšská státní propaganda mluví o ruské okupaci v obdobích bývalého SSSR. Pokud oprášíme vzpomínky na povinnou četbu let šedesátých, pak není úplně jasné, kdo koho okupoval.
    Lotyšští rudí střelci zachránili Leninovi kůži i moc, soudruzi s lotyšskými koncovkami ve jménech kaučovali politbyra všech úrovní a prezidia nejvyšších sovětů, nejen v Lotyšsku. Okupovali i horní patra v budovách kgb. Ve sklepech většinou Rusové. V jedné dobové knize se dočteme, že sovětský generál, který byl členem prezidia lotyšského parlamentu si stěžoval v Moskvě, že ničemu nerozumí, nikdo z lotyštiny mu tenkrát nepřekládal.
     Se zajímavýmh filmovým dokumentem přišel lotyšský režisér Alexandr Gaponenko, historická pravda let čtyřicátých a padesátých ve světle dobových filmových záznamů. U moci nacionál komunisti, Rus nikde v Lotyšsku nic nevedl. Lotyši rudí. Dnešní ideologické traktování ve školách, médiích a státních seancích neodpovídá historické pravdě. Po nacionál komunistech přišli k moci internacionalisté, opět samí Lotyši. Režizér v hovoru s BalticNew říká, že ti samí lidé, kteří byli páteří sovětské moci, mají v rukou tu dnešní.
    Pokud ústavní soud nezablokuje aplikaci zákona o likvidaci ruského školství,  předpokládá se, že mnohé rodiny ruského původy Lotyšsko opustí. Aktivistka ruskojazyčného školství a matka mnoha dětí Naděžda Loseva: Odjedeme odtud. Nebudeme dál žít s „bratry“, kteří jsou plní nenávisti ke všemu ruskému. Kde celý národ jde hromadně hlasovat pouze v případě, když jde o zlo proti Rusům. Navíc jejich vzdělávací systém plodí idioty. Srovnejte lotyšské učebnice s ruskými, je to k pláči. Lotyšské děti dramaticky zaostávají za dětmi z ruských škol. Ve znalostech a v úrovni intelektu. 
     Facebooková publicistka Irina Smorigo publikovala výzvu: „Rusové, pomozte nám nalézt město v Rusku, kde můžeme znovu otevřít VEF (kdysi známý rižský závod na elektrotechniku, zlikvidovaný v devadesátých letech), školu a nemocnici si postavíme sami. V Lotyšsku se chystá masový exodus Rusů."
      Evropská unie vede nesmiřitelný boj s evropskými národy, pokud jde však o antiruské štvaní, je nacionalismus dobrý. 35letý Rus vypovídá. Narodil jsem se v Daugavpils, mluvím rusky (a anglicky). Deset let jsem žil v Anglii a vrátil jsem se do Lotyšska, žiji zde 5 let a chci zde žít i nadále. Ale nacionalismus, který zde vládne je nesnesitelný. V Anglii jsem se cítil lépe. To co zde vzniklo, je hrozný nacionalismus, který všechno nejhorší valí na ruské. Kdo mluví rusky, se zde nemůže adaptovat. Mám firmu kde zaměstnávám 30 lidí, ale ty hrůzy, co  slyším od Lotyšů... Uklidněte se Lotyši, nikdo vás nechce ovládnout, nikdo z nás, Lotyšů ruského původu, nemá s Ruskem nic společného a zde máme svůj domov. 

Žádné komentáře:

Okomentovat