pátek 4. května 2018

cirkev mnichov

Církev se dobrovolně oddělá

Bavorská vláda rozhodla, že ve školách, u soudů, ve dvoranách úřadů atd. budou od 1. června viset kříže, jako symbol klíčové bavorské identity. Znamená to návrat k nedávné tradici, pomalu eliminované verdikty různých soudů. 60% Bavoráků iniciativu vlády uvítalo, ostatním je to vesměs lhostejné. Komu se hlavně kříže na zdi ve státních institucích protiví  - katolické a evangelické církvi - mnichovský kardinál Reinhard Marx a luteránský zemský biskup a islámský agent v jednom Heinrich Bedford-Strohm se hlasitě vyslovili proti křížům a jimi řízený klérus se přidal.
   Podle kardinála rozhodnutí o křížích vyvolá nepokoje, protiakce a rozpolcení ve společnosti. Kardinál Marx je předsedou německé biskupské konference a jeho vliv sahá za bavorské hranice, osobní alergie kardinála na kříž nahrává levičácké proislámské politice klanu Merkelové.
     Kardinál, a s ním většina německých křesťanských církví, vidí v kříži pouhý kulturní symbol. Papež Benedikt předvídal tuto situaci, nakonec i Kristus se stane pouhým kulturním symbolem a protože se může někomu zajídat i bohočlověk, tak ho němečtí „křesťané“ dobře ukryjí někam do archívu.
     Kardinál Marx určitě neurazil muslimy, když si na Chrámové hoře biskupský kříž dobře ukryl, aby nepopudil místní imámy, podobně při vítání muslimských imigrantů na mnichovském nádraží. Extrémně dobře zaplacený kardinál vede křesťanskou církev z které eliminoval Krista.
      Co je to za biskupa (není samotný, podobně i wurzburgský biskup Jung), kterého trápí moc křížů na veřejnosti, a jejich nepřítomnost mu nevadí.
    Papežův nuncius v Rakousku arcibiskup Peter Zurbriggen považuje reakci německých biskupů ke křížům v státních institucích za hanebnou: „Jako nuncius, jako zástupce papeže, jsem z toho smutný a je mi hanba když v sousední zemi zavedení křížů kritizují biskupové a kněží. Je to hanebné a nesmí to tak zůstat. Musím k tomu dodat, že když tito biskupové navštívili Jeruzalém a z nějakých důvodů skryli biskupské kříže, připadá mi to též hanebné.“
    Ministerský předseda Bavorska Markus Soder vyjasnil stanovisko bavorské vlády. Vláda nevidí v kříži kulturní symbol, v první řadě je to religiózní symbol, ale kříž se též váže se základní ideou sekulárního státu. Kříž nevyděluje nikoho ze společnosti, ale integruje do společnosti. Kdo pověsí kříž na stěnu, nemusí se za to omlouvat, ale vyznává se k fundamentálním hodnotám na nichž staví naše liberální demokracie.  

Žádné komentáře:

Okomentovat