čtvrtek 27. září 2018

afd alternativni

Musí pryč

Čím dřív tím líp, když Merkelová a ti kolem odtáhnou. Ale bude to stačit, zastaví to šílenství, které se Německa zmocnilo? Šílenství se nebezpečně začíná podobat tomu před osmdesáti lety. Analýza v Haolamu od Thomase Eppingera z Rakouska. Domnívám se, že Německo zešílelo, nemám pro to jiné vysvětlení, mnozí tvrdí, že bývalá NDR pohltila Spolkovou republiku, je to též možné, ale nepravděpodobné.
     Německo samozřejmě může stavět kolik chce větrných mlýnů a montovat solárních elektráren. Když nefouká a nesvítí slunce, importuje se atomová elektřina z Francie nebo odjinud z uhlí. Proč má být atom-elektrika z Francie lepší než z Německa, tomu rozumí pouze kancléřka a ti kolem ní, kterým život francouzský připadá méně hodnotný než německý. Ať jde o atomový průmysl, genové technologie, umělou inteligenci, Německo se rozloučilo krok za krokem s technologiemi, které určují charakter našeho století. 
    Proč by se to mělo někoho dotýkat v zemi, která jen tak mimoděk zlikvidovala klíčová průmyslová odvětví. Německá „Umwelthilfe“ je spolek sponzorovaný Fordem a Toyotou (a spolkovou vládou), čítající méně než tři sta členů, každoročně vydělá miliony z enviromentálních soudních sporů (proti dieselu). Němci si platí kulku do vlastní hlavy a aplaudují tomu. 
        Pokud by jste byli v roli kancléřky nebo vládního mluvčího, zajímala by vás víc líčení saského ministerského předsedy a místní policie nebo anonymní twitterový účet „Antifa-zecekenbiss“? Jediný twitt tohoto účtu a celá země dlouhé týdny diskutuje o honu na čarodějnice (na imigranty), tisk a politika s obdivuhodnou akribií hledají násilné protiimigrační pravičáky (protestující proti vraždám imigrantů). V Hamburku při zasedání G20 nikdo by dlouho hledat nemusel, ale nikoho nenapadlo demonstranty označovat za radikální levičáky. Když se do Chemnitz sjeli „pravičáci“ demonstrovat, označil Spiegel celé Sasko za zemi nacistů. Německo působí dojmem šťastné země, když může bojovat s pravým nebezpečím.
        Ptám se kolik lidí od roku 2015 v Německu znásilnili nebo zranili se smrtelnými následky (zavraždili říct je zakázáno) muži, kteří se v zemi  ilegálně pohybují. Ptám se, kdo je za to zodpovědný, ať politik nebo úředník? Musel to být tento Maassen (prezident úřadu na ochranu ústavy), o kterém se dnes tolik píše, a který bude vyhozen. Od počátku lezl této bezalternativní kancléřce na nervy. Připomněl, že pustila do země sta tisíce bez dokladů. Jako by ochránci ústavy, šlo o ochranu ústavy, mimo jiné to říkají i pravičáci z AfD. Kdo Merkelovou zkritizuje, musí od válu.
    Německý obrázek - lidé, kteří napadají a útočí na policisty se jmenují aktivisté. Žádná svoloč a póvl, naja, je to pro dobrou věc - a pokud dostane někdy někdo po papuly (fízl), stál na špatné straně. Političtí odpůrci jsou škůdci, havěť, lidské karikatury. Ochránci veřejné morálky se nad tím nepozastavují. Ve veřejném diskursu nemá místo, kdo je označen za pravičáka. Levičák, to jsou ti dobří. Účel světí prostředky.
       Ani normálně myslící Německo si dnes neuvědomuje, že síla demokracie spočívá v síle institucí, v rozdělení mocí, v kontrole a vybalancování. Nejde o to, kdo zvítězí v pouličním boji, ale o to, že to nikdy nesmí mít pokračování jinými prostředky v politice. Že to část levice nepochopila, to je jedna věc, ale že státní aparát a média měří různým způsobem pravé a levé násilí a jejich apologety, je jiná věc.
     To že kancléřka vůbec přijme „bezalternativní“ rozhodnutí - ať už dobré nebo špatné - která jdou mimo parlament a odborné kompetence, která na dlouhé roky poznamenají celou zemi, aniž je tato okolnost tematizována: to je to velmi znepokojující. Vzpomínám na umírněnost Bonnské republiky, která nebyla postojem, ale programem.
        Daniel Killy se mýlí, když viní německou politiku z nedostatku morálky. Německá politika netrpí nedostatkem morálky, ale na její nadbytek. Německý diskurs o správném nebo škodlivém, je vždy morálním diskursem o dobru a zlu. A když vláda ex cathedra prohlásí, že morálnost to zakazuje, pak se může okamžitě spolehnout na většinu Němců. V merkelovském Německu čtvrtá moc - kontolní orgán vlády - se stala nosným sloupem. 
       To stačí Merkelové, aby zůstala u moci, potřebuje ale AfD jak kasperl krokodýla. Ve vládnoucím politiku nevyvozuje svoji legitimitu ze spokojenosti populace, ale z motivu „neposílit AfD“. Někde to narazí na svůj konec, urychlovačem jsou imigranti a násilí, které páchají.
       Politické kyvadlo nezůstane stát uprostřed. Pokud vládní strany ztratí tradiční příznivce, které nezajímají moralizující debaty, bude pozdě. Vzestupu AfD k 25% dnes již nic nestojí v cestě. Silná AfD bude pravděpodobně stát proti stejně nacionalistické, levicové straně pod vedením Sarah Wagenknechtové, která shromáždí zbytek po sociálních demokratech. Jak to pak bude v Německu vypadat, uvidíme po přespříštích volbách.
     Mají tržní hospodářství, volný trh a západní hodnoty v dnešním šíleném Německu vůbec většinovou podporu? Jak daleko šílenství pokročilo a kterým směrem?  Ano Merkelová musí zmizet, čím dřív, tím líp. Ale bude to stačit?

Žádné komentáře:

Okomentovat