neděle 2. prosince 2018

putin tusk

Putin našel spojence, který nemá ve světě rovného

Nadpis článku na ruském informačním serveru ktovkurse. Neexistuje žádné nebezpečí, které by přicházelo z Ruska, cítíme se zcela komfortně v pozici záda k zádům, řekla náměstkyně čínského ministra zahraničí Fu. Obrovské nebezpečí cítí český kašpárek tč. ministr zahraničí plus Mayová a Polák Tusk. Nebezpečí pro stát spočívá v počínání těchto nezodpovědných studenoválečníků, jejich mozková kapacita začíná a končí u sankcí. Sankce Evropské unie, odporují mezinárodním normám a zvyklostem a vzdalují Rusko od Evropy, nasměrovávají je směrem na východ až k ireverzibilnímu stavu. Čína je dnes schopna ekonomicky plně nahradit v ruském světě Evropu, vzhledem k tomu, že evropskounijní kultura kromě interpretační v podstatě neexistuje, ztrátovým bude evropský prostor.
      Novináři Bloomberga rekapitulovali sbližování Ruska a Číny. V důsledku vadné protiruské politiky USA a Evropské unie, jsou dnes vztahy Ruska a Číny na takové úrovni jako nikdy za posledních 400 let. Vynucená perestrojka východních mocností nebude pro ně mít negativní následky. Čínské investice a nákup energií pomohou Rusku čelit dopadu západních sankcí. Na druhé straně ruské systémy protiraketové obrany a letadla zbortí strategii USA v Tichém oceáně. Případný vojenský střet USA s  Čínou nemá předem daného vítěze.   
     Pokud analyzujeme rozsah rusko-čínské kooperace za poslední roky, osvětlí se nám možnosti americko-čínského konfliktu, do něhož Rusko může být vtaženo. Podle národního byra asijských zkoumání v Seattlu rusko-čínká kooperace je pro USA vrcholně nebezpečnou.
     Od roku 2015 je Rusko největším dodavatelem ropy do Číny, vytěsnilo Saudskou Arábii. Počátkem letošního roku vzrostly dodávky na gigantických 600 tisíc barelů za den, dvakrát převýšily předchozí objemy. Rusko dodává motory do čínsko-pákistánských stíhaček. Schůzky Putina a Si Jinpinga mají záviděníhodnou pravidelnost. Předevčírem v Buenos Aires Putin pozval čínského prezidenta na dubnové petrohradské ekonomické fórum, prezident Si bude hlavním řečníkem a klíčovým hostem.
       Rusko letos dodalo Číně kompletní systém protivzdušné obrany S-400 a stíhačky Su-35. Rusko ignoruje argumenty Washingtonu, že Čína má být hrozbou i pro ruské cíle na Dálném východě. 
       Gigantický plynovod „Síla Sibiře“ začne fungovat v prosinci 2019, do severní Číny bude Rusko dodávat 38 miliard kubíků ročně. Dodávky sibiřského plynu budou znamenat neuvěřitelnou finanční injekci do ruského rozpočtu. Analytik rusko-čínských vztahů Florence Cahill  k tomu říká: „Peking a Moskva dokazují, že obchodní sankce nikam nevedou a jenom upevní nové aliance“. A čínský prezident Si: „Budujeme nový typ mezinárodních vztahů“.
     

Žádné komentáře:

Okomentovat