neděle 9. prosince 2018

salvini roma

Grande il Capitano

V sobotu stotisícová manifestace na Piazza del Popolo v Římě (viz video). Salviniho stoupenci z celé Itálie zaplnili centrální římské náměstí. SPQR, (parafráze senát(salvini) a lid římský). Otevřela se cesta nové straně Lega nazionale, nejenom Lega severu, ale celoitalské politické straně. Prakticky to znamená vznik 20 regionálních organizací Lega, federovaných jedním centrem kolem Salviniho. Cílem je vytvoření efektivního politického mechanismu, který by koordinoval hnutí a hledal celonárodní konsens. Průzkumy mluví o 35% a míří nahoru, Salvinimu se podařilo získat nejen tradiční přívržence pravice a středu, ale i lidovou levici a hlavně sjednocuje italský sever a jih, asi od nejlepších dnů křesťanské demokracie se to nikomu nepodařilo.  
       Modrá barva, symbol Legy, zabarvila náměstí. Salvini oslnil i italský jih,  na Popolo dorazili legisté z Calabrie, v keltských kostýmech ze severu z Insubrie, Sardové s tradičními symboly a hlavně Římané,  transparenty s nápisy „stop invazi“, „Itálie není kolonie“, „Salvini ministerským předsedou“ atd.  Post-ideologický národní projekt, píše o nové straně Il Tempo. 
       Pucciniho „Nessun dorma“ předcházelo Salviniho projevu. Kdy něco takového náměstí naposledy vidělo, otevřel Salvini shromáždění, podařilo se to Gasperimu a dvakrát Wojtylovi. Snad dobrý bůh dovolí, abychom vládli celých  pět let. Musíme rekonstruovat zemi, kterou ti předtím ničili. Musíme zůstat jednotní a kompaktní. Když na nás útočí, chtějí jenom říci, že máme pravdu. Soros a jeho pomocníci potřebují otroky, konzumenty čínského zboží v trapných obchodních centrech.
       Někdo zradil evropský sen - dáme impulz nové evropské komunitě založené na respektu a solidaritě. Duše a identita. Právě to Evropa ztratila ve jménu globalizace. Dnes po nás chtějí, abychom respektovali regule a dohody EU, jak je možné respektovat něco, co stojí v traktátech stvořených v období plné zaměstnanosti a ekonomického růstu. V ekonomické krizi se i Německo začíná zachvívat, myslete na žluté vesty. Násilí není nikdy oprávněné, ale kdo seje bídu a falešnou iluzi, sklidí protest.  
        Tato vláda dodrží všechny své sliby a potrvá 5 let. Bude souzena počtem kolébek, kterými zaplní tuto zemi, počtem dětí, které se narodí a které budou mít matku a otce. Nikdy nesvrhnu vládu, která pracuje pro lidi, jenom pro vysoké procentu v průzkumu veřejného mínění.
       Salvini hovořil o příštích výzvách a konfrontacích s Bruselem, především o konfliktu kolem tzv. ekonomického manévru, kdy mírné navýšení rozpočtového schodku vyvolalo bruselskou hysterii a možné sankce. „S vaším mandátem se nikoho a ničeho neobávám. Jan Pavel II. byl velký vizionář, snil o velké evropské civilizaci, o Evropě, která znovu nalezne své kořeny. Pokud někdo v Bruselu vysvětluje, že spread (riziko státních obligací) vyšší o 0.1% je alfou a omegou všeho, pak taková Evropa je odsouzená k pádu".
         Italská vláda není konfrontována jenom s Bruselem, celá situace je velmi komplikovaná, ale máme vůli pokračovat v našem projektu, je krásný a odvážný. Nezvolili jste si supermana, ale normální lidi, kteří se snaží udělat, co je v jejich silách. Salvini zmínil radikální pokles ilegální imigrace, prosazení zákona o bezpečnosti občanů, který  mj. umožňuje rychlý odsun kriminálních imigrantů a to navzdor odporu koaličního partnera M5s a mediálního osočování jeho osoby. Hlavní střet příštích týdnů se povede s Bruselem, Itálie musí obhájit své ekonomické záměry.    
     Komentář čtenáře pod zprávou o sobotní manifestaci na Popolo v Il Giornale: Nikdy bych si nemyslel, že se stanu jeho stoupencem, stal jsem se jím dnes. Nikdy bych nepředpokládal, že se stane (Salvini) tím čím je - velikánem. Grande il Capitano. 

Žádné komentáře:

Okomentovat